0771-14 30 30

Skottland

Vandringsresa till det sägensomspunna höglandet

skottland-vandr-ressida-sta

Introduktion

Under denna vecka befinner vi oss i två olika områden. Först utmed den vackra västkusten, West Highland. Här gör vi flera vandringar i det kuperade landskapet och med utsikt över de klarblå fjodarna. Därefter tar vi oss österut till Cairngorms som är Storbritanniens största nationalpark med en yta av 3 800 km2. Mitt i parken ligger en hög bergsplatå med en subarktisk miljö, liknande den i norra Sverige. Här har inlandsisen gröpt ur vackra dalgångar med unik flora och inom parken finner vi också fem av de sex högsta bergen i Storbritannien.

Vid foten av den stora platån finns det många vackra vandringar genom Skottlands orörda skogar där man återfinner delar av den uråldriga Kaledoniska tallskogen med stor variation av sällsynt fauna såsom mård, skotsk vildkatt, tjäder och fiskgjuse. Skottlands spännande historia gör sig ständigt påmind när man passerar gamla borgar och slott, där klaner och kungar har utkämpat många avgörande slag.

Vi bor på två olika hotell under veckan. Detta för att kunna vandra i två olika och typiskt skotska miljöer.

Boende

GLENSPEAN LODGE

Utanför Fort William ligger detta  hotell, som ursprungligen. på 1880-talet, byggdes som en privat jaktstuga och har omsorgsfullt renoverats genom åren. Hotellet är trestjärnigt och erbjuder ett trivsamt och personligt boende i de skottska högländerna. Här bor vi de första tre nätterna. Under veckan bor vi på två olika hotell.

THE BOAT HOTEL

Mitt i den lilla byn Boat of Garten ligger ytterliggare ett klassiskt skotskt stenhus, The Boat Hotel, där vi bor de resterande fyra nätterna på resan. Även detta hotell har personlig prägel och läget är optimalt då det ligger inne i Nationalparken Cairngorms. Det är en upplevelse i sig att avrunda kvällen i hotellets egen pub som har områdets största utbud av whisky. Hotellet har fyra stjärnor, men saknar spa-avdelning. Få rum är de andra lika och vi har valt att inkludera uppgraderade rum i vårt paketpris.

Program

Vandringar vi gör i Skottland.

Se vidare: 

- Generell information om våra vandringsresor >>
- Allmänna utrustningslistan >>

Här är några smakprov på vandringarna under veckan:

Cairngorm
Vi vandrar upp mot Cairngorm, berget som gett området dess namn. Vi börjar dagens tur vid den enda skidanläggningen som finns i området. Snart kommer vi dock upp på vidsträckta ljunghedar där en mindre flock renar rör sig fritt. De inplanterades på 50-talet. Längre upp passerar vi några småsjöar och branta bergväggar tornar upp sig framför oss. En smal stig letar sig uppför och vi når bergkanten. Häruppe utbreder sig en vidsträckt högplatå där Cairngorms alla höga toppar avtecknar sig mot horisonten. I söder reser sig krönet av Ben MacDui, Skottland näst högsta topp med sina 1 309 meter över havet. Om lust och ork räcker till tar vi oss upp på toppen, där vi belönas med en fantastisk utsikt.

Wiskeyvandring
Denna dag vandrar vi på Speyside way som är en av Skottlands fyra officiella långdistansleder. Efter ca 10 km kommer vi fram till destilleriet The Glenlivet och här gör vi vår första wiskeyprovning. Vi tar oss sedan vidare till byn Dufftown för att äta lunch och sedan besöka vårt andra destilleri för dagen - Glennfiddich.

Creag a’ Chalamain
Dagens tur är en klassiker bland vandringarna i Cairngorm. Vandringen går först utefter en slingrande flodravin i ett vidsträckt fjällandskap. Efter ett vadställe blir det brantare upp mot Chalamain Gap, en särpräglad klyfta uppbyggd av stora klippblock. På andra sidan öppnar sig landskapet och vi blickar ut över Lairgh Ghru – hjortarnas dalgång – som löper söderut genom hela Cairngorm. Vi vandrar ner mot dalbottnen, kanske stöter upp någon moripa som gömt sig nere i ljungen. Längre ner passerar vi genom imponerande bestånd av formrika tallar – den Kaledoniska tallskogen – som har utvecklats fritt i många hundra år.

Flyg

Avreseort: Arlanda
Ankomstort: Edinburgh
Flygtid ca: 2,5 tim
Flyg: Norwegian

 Avresa  Ankomst/Hem
 13jul/0755   20jul/1300

Vi flyger från Arlanda till Edinburgh. En vacker bussfärd tar vid och efter cirka tre timmar har vi nått det skotska höglandet och vårt hotell.

Resfakta

8 dagar
Pris: 14 850 kr

Ingår:

• Flyg Arlanda - Edinburgh tur och retur
• Transfer flygplats-hotell tur och retur
• Del i dubbelrum på tre- och fyrstjärnigt hotell
• Frukostbuffé
• Trerättersmiddagar exklusive måltidsdryck
• Whiskyprovning
• Fem dagar guidade vandringar
• En vandringskarta per bokning
• Transport till och från vandringar
• Svensk färdledning
• Flygskatter

Övrigt:

• Enkelrumstillägg 2 400 kronor
• Eventuell dricks tillkommer

AvresaPrisKommentar
13 Juli 2014 14 850 kr Boka

Fler Vandringsresor

Amalfikusten

Havsnära vandring i ett dramatiskt landskap genom citronlundar, där de små byarna klättrar längs klippväggarna intill det turkosblå havet.

Andorra

Längst upp i Pyrenéerna, inklämt ­mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet ­Andorra. Här finns fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Baskien

Upplev de vilt skiftande områdena av Baskien. Från havsnära vandring längs Atlanten till vandring i de inre kuperade delarna med sin grönska.

Cinque Terre

Dessa fem små pittoreska byar med den dramatiska kusten och det vackra landskapet har under många år varit en favorit för vandrare från hela världen.

Dolomiterna

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna. Vi bor i byn Selva alldeles vid foten bergs-massiv karaktäristiska för just Dolomiterna.

Gran Canaria

Upptäck ett resmål som länge enbart förknippats med sol, bad och nöjen. Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Ischgl

Vår klassiska ”må bra-resa” med vackra vandringar, det eleganta hotellet och den trivsamma alpbyn. Ischgl – en återkommande favorit.

Kaprun – Zell Am See

Glittrande sjöar, snövita glaciärer och blomstrande gröna alpängar. Under din semester i Kaprun-Zell am See upplever du Österrikes natur från sin vackraste sida.

Kroatien, Dalmatien

Kustnära vandringar med fina naturupplevelser vid azurblåa Adriatiska havet. Vi bor på strandpromenaden med en vidunderlig utsikt över berg och hav.

Kroatien, Istriens öar

Upptäck tjusningen med att kryssa i norra Kroatiens fantastiska skärgård. Vi bor på ett trivsamt fartyg och förutom havsnära vandring, besöker vi charmiga byar och njuter av sol och hav.

Lago di Garda

Bergskedjan Monte Baldo tronar upp sig över Gardasjön, Italiens största sjö. Upplev varierande vandringar med imponerande vyer och en härlig atmosfär.

Lech

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora. I området finns cirka 250 ­kilometer ­markerade vandrings­leder av varierande svårighetsgrad.

Madonna Di Campiglio

På denna vandringsresa upplever vi både Dolomiternas dramatiska landskap med höga toppar och de klassiska Alperna med blommande alpängar i Adamello.

Mallorca

En ö som erbjuder mer än vackra stränder och ett rikt uteliv. Kom och upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Marocko

Vi tar oss långt in i Imlildalen och kommer till den lilla berberbyn Imlil. Ovanför byn, 1 800 meter över havet ligger vårt boende – Kasbah du Toubkal.

Priorat & Els Ports

Priorat är mest känt för sina fina viner, men tack vare den vackra naturen med raviner och dramatiska kalkstensberg är det ett ypperligt fint område för vandring.

Provence

En av de mest spektakulära och känd vyerna upplever vi på våra vandringar längs Gorges du Verdon, Europas eget Grand Canyon.

Sicilien

Sicilien, ett resmål som imponerar med härligt klimat, dramatisk historia och orörd natur, är perfekt för vandring.

Skottland

Vandra bland böljande grönklädda kullar med klarblå fjordar och bergsjöar. Detta storslagna landskap väntar den som besöker det skotska höglandet.

St Moritz

Klassiska varierande vandringar i Engadindalen med sina många sjöar, gnistrande glaciärer, blommande ängar och soliga läge.

Utah & Colorado

Förundras över de fantastiska konstverk som vind och vatten format. Utahs och Colorados natur och mäktiga canyons erbjuder vandringsupplevelser man aldrig glömmer.