0771-14 30 30

Vandring- & cykelinformation

Varför vandra?
Vandring är det enklaste, kanske mest naturliga sättet att ta sig ut i naturen. Förutom ett par sköna, väl ingångna kängor och regnkläder, behövs ingen specialutrustning. Våra kroppar är helt enkelt gjorda för att gå.

Vem kan vandra med WI-Resor?
WI-Resor är en av Sveriges största arrangörer av vandringsresor. Vi vet vad som är en lagom lång dagsetapp, var de godaste middagarna serveras och var den finaste utsiktsplatsen göms.  Med oss gör du dagsvandringar och bor mestadels på samma bekväma hotell, noga utvalt för sin personliga service och atmosfär. En lätt ryggsäck för dagsturer med vattenflaska, snacks, kamera och bra regnkläder, är oftast det enda du behöver bära. Du går till dukat bord på kvällen och blir samtidigt delaktig i en skönt otvungen gemenskap bland likasinnade.

Hur jobbigt är det?
Kondition, styrka och balans är förstås sådant som påverkar din upplevelse, det gäller även de lättaste vandringarna. Är du fullt frisk utan hjärtbesvär, onda knän eller liknande kan du utan problem hänga med. Våra vandringsresor passar de flesta.
Våra vandringar ger dig valfrihet. Är gruppen 16 personer eller fler delar vi varje dag upp oss i två grupper med varsin guide och en rutt med olika svårighetsgrad. (Undantag är avgångar ”Högre & Längre” & ”Lätt & Lagom”, som endast har en grupp. Nivåerna mellan vandringarna kan också variera mellan resmålen).
Vår gradering lätt, medel och svår bygger på faktorer som hur lättgången och brant terrängen är, hur långt man går varje dag samt antal höjdmeter. En lätt tur har en höjdvariation på 100–400 meter, en medeltur 350–700 meter och en svår tur 650–1200 meter. Observera att våra svårare turer inte är riskfyllda. Vi går inte där det krävs linor och selar, så kallade Via Ferrata-leder.

Har du funderingar eller är osäker, kontakta oss på telefon 0771143030 eller per mail info@wiresor.se så hjälper vi dig att välja rätt.

Lätt & Lagom – Vandring i lugn taktLättoLagom

Vandringar för dig som vill ta det lite lugnare. På Lätt & Lagom-vandringarna är höjdvariationen som mest 400 höjdmeter per dag och vi går både uppför och nerför. Det finns bara ett vandringsalternativ. Alternativa vandringar erbjuds ej. Resorna kräver viss grundkondition men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Det är dock fortfarande i huvudsak en vandringsresa med dagsvandringar och inte promenader.

Resor 2018

• Vandring Costa Brava 24/4, 15/9
• Vandring Kaprun-Zell am See 28/6
• Vandring Baskien 6/7
• Vandring Lech 22/7
• Vandring Piemonte  5-8/5 (weekend), 4/9, 10/9

Högre & Längre – Utmana dig själv

HögreLängre

För vana vandrare med god kondition. På Högre & Längre-vandringarna är höjdvariationen mellan 900 och 1300 meter per dag. Enstaka turer går längs kammar på hög höjd. Vajerräcke förekommer på vissa turer, men vi går inte så kallade Via Ferrata-leder som kräver selar och rep. Gruppen är begränsad till 18 deltagare med en guide och endast ett vandringsalternativ per dag. Alternativa vandringar erbjuds ej. Som deltagare måste du ha god balans, inte ha anlag för svindel och vara fullt frisk.
Kontakta oss om du har funderingar och frågor.

Högre & Längre avresor 2018 

—————————————————————-

En vandringsdag med WI-Resor
Efter en riklig frukostbuffet på hotellet ger vi oss ut på dagens tur till fots. Ibland börjar vi gå direkt utanför hotellet, ibland förflyttar vi oss en kortare sträcka med buss eller kabinbana till en lämplig utgångspunkt. Dagsetappernas längd varierar beroende på terräng och trakt, men räkna med fyra till sju timmar inklusive lunchpaus. Lunch kan vanligtvis köpas på de hütter eller restauranger där vi stannar till eller så tipsar vår färdledare om var vi kan inhandla vår picknicklunch. Sent på eftermiddagen finns det ofta tid att njuta av hotellets faciliteter innan en gemensam middag på hotellet avslutar dagen.

Flexibelt vandringsprogram – Genomgång av vandringsprogram
Varje kväll samlas vi och går igenom morgondagens tur. Väder och tid på säsongen är sådant som påverkar val av rutt. Oftast kan man varje dag välja mellan två olika vandringsalternativ (vid minimum 16 personer). Du väljer på plats vilken grupp och svårighetsgrad du vill vandra med. Våra svenska färdledare samarbetar med kunniga lokala guider och kan också tipsa den som vill vandra på egen hand. Veckoturerna har oftast en vilodag i mitten då du får tid att utforska omgivningarna på egen hand.Varje dag börjar vi med en riklig frukostbuffé innan vi beger oss av på dagens vandring. Vandringarna går bitvis längs kuperade leder och stigar och tar cirka 3-7 timmar, inklusive raster på någon hütte eller alpäng. Trötta (?), men en upplevelse rikare kommer vi under eftermiddagen tillbaka till hotellet och då finns oftast tid över till att njuta av hotellets relaxavdelning. Vi avslutar dagen med en femrätters middag tillsammans med våra nyfunna vandringsgelikar.

Vandrarkängor – din säkerhet

Vandrarens bästa vän är ett par väl ingångna vandringskängor. Alla deltagare på våra guidade vandringsresor ska ha vandringskängor. Det är ett krav! Utöver att det är bekvämt att vandra med riktiga kängor så finns det flera skillnader mellan vanliga skor och vandrarkängor. Kängan bör gå upp över vristerna och ha en styv och stabil sula. Bland annat så har vandrarkängor en mycket styv och stabil sula vilket gör att du inte blir lika trött i fötterna, vilket man annars lätt blir efter flera dagars vandring. Med trötta fötter ökar risken för stukningar. En bra vandrarkänga går också upp över vristerna vilket också minskar risken för vrickningar. När man går utför så “tajtar” man åt sina kängor lite extra, på så sätt minskas påfrestningen på tårna. Ibland går vi på grus och då är det också viktigt att dina skor har en ordentligt räfflad sula, vilket vandrarkängor alltid har. Kravet på kängor bygger på vår erfarenhet och vårt säkerhetstänk – du blir mindre trött i fötterna och minskar risken för att halka eller skada dig.

————————————————————–

Cykling för vem?

Hur jobbigt är det?
Cyklingen är av lätt- eller medelkaraktär och går mestadels på plattare underlag. Vissa av dagarna kan det vara lite mer kuperat med några brantare backar. Längden varierar från 18 till 60 kilometer, vanligast runt 35 kilometer per dag. Hur ansträngande en cykeldag upplevs är högst personligt och subjektivt. Har du funderingar eller är osäker, kontakta oss gärna så hjälper vi dig att välja rätt.

God hälsa
Har du bra grundkondition och är fullt frisk utan hjärtbesvär kan du följa med på våra cykelresor. Se gärna till att förbättra din kondition med till exempel spinningpass eller cykelturer på hemmaplan inför resan, så kan du njuta ännu mer. Cyklingen är förstås i fokus på våra cykelresor, men tempot är lugnt så att vi hinner uppleva både natur och kultur.

Cyklarna
Våra färdledare och cykelguider hjälper dig att ställa in din cykel och visar hur växlar och bromsar fungerar innan ni startar. Cyklar på resorna till Gardasjön och Costa Brava har handbroms, medan cyklarna i Moseldalen samt Kitzbühel har fotbroms. Alla har flertalet växlar och när terrängen är lite mer kuperad är det viktigt att använda sig av de olika växlarna som finns. Om någon punktering eller annat problem skulle dyka upp under cyklingen, är våra guider vana cyklister och ser till att lösa detta.

En vanlig cykeldag
Då vi har vår svensktalande färdledare och en engelsktalande lokalguide, delar vi vissa dagar upp oss i två grupper som cyklar i olika
tempo. På överenskomna platser samlas vi sedan för vätskepaus, picknicklunch eller en stunds guidning på någon sevärd plats. Underlaget varierar från asfalt till grus och från strandpromenader eller cykelvägar till mindre vägar med viss trafik. De flesta dagar kan du räkna med att vara tillbaka på hotellet under eftermiddagen, i god tid för dusch och en stunds vila före middag. Före middagen varje kväll hålls en cykelinformation där vi presenterar morgondagens program. Väderförhållanden och tid på säsongen avgör vad färdledaren väljer för rutt.

Cykelresor med el-cykel 2018
En el-cykel är en cykel med en elektrisk hjälpmotor. Det innebär att du får extra kraft när du trampar på pedalerna. En el-cykel är inte som en moped där du sitter stilla, utan du måste själv aktivt cykla för att kunna ta del av hjälpmotorns effekt. Fördelen är att man kan själv välja hur mycket man vill anstränga sig, oavsett hur brant det blir. Väljer du högsta effektläget, blir stigningen väldigt lätt, du måste bara komma ihåg att fortsätta att trampa.
I många tysktalande länder är el-cykelturismen väl etablerad. På våra cykelresor till Moseldalen (26/4) och Kitzbühel (10/7, 4/9) erhåller alla deltagare en el-cykel. WI-Resor använder de senaste modellerna och har du aldrig cyklat med en el-cykel tidigare är det ändå lätt att komma igång. Vi har också gott om tid att testcykla innan vi sätter igång veckans första tur.

Utrustning
Hjälm är ett krav och finns till låns .Läs mer under utrustning.

 

Mer information