0771-14 30 30

Dolomiterna – distrikt


Vandringsresor i Dolomiterna

Dolomiterna är ett begränsat område i de norditalienska Alperna. Området är mycket omtyckt för friluftsliv och här finns många fantastiska vandringsleder och en mycket rik flora. Namnet “Dolomiterna” härstammar från den berömda franska mineralogen Déodat Gratet de Dolomieu som var först med att beskriva berget, dolomit, en typ av karbonatsten som är ansvarig för de karakteristiska former och färg på dessa berg. Tidigare kallades de för “de bleka bergen”. Sedan den 26 juni 2009 tillhör delar av Dolomiterna UNESCO:s världsnaturarv. 

Vi har vandringsresor till tre olika orter i Dolomiterna: Madonna di Campiglio, Val Gardena och Cortina d’Ampezzo.

bergen1

Området utgör en del av Södra Kalkstensalperna och sträcker sig från floden Adige i väster till Piave dalen i öster. Den norra och södra gränsen definieras av Püsterdalen och Suganadalen. Dolomiterna är nästan jämnt fördelad mellan provinserna Belluno, Sydtyrolen och Trentino.

Det finns även bergsgrupper med liknande geologiska struktur som sprids över floden Piave till öst och långt bort över floden Adige i väster – Dolomiti di Brenta.  Det finns också en annan mindre grupp som kallas Piccole Dolomiti (Lilla Dolomiterna) belägen mellan provinserna Trentino, Verona och Vicenza.

 


Historia

Under första världskriget låg fronten mellan de italienska och österrikisk-ungerska styrkorna genom Dolomiterna. För att styrkorna skulle kunna förflytta sig smidigt byggde man stålstegar på vissa branta bergssluttningar, som man idag kan nytta för mer avancerad vandring. Dessa kallas Via Ferrata. Vissa berg påminner idag om en schweizerost då man i försök att komma åt den andra sidans soldater grävde långa tunnlar. Striderna var mycket blodiga och utöver att fall offer för fienden så dog också många i laviner och det bistra klimatet.

Geologi

Under den yngre Trias-tiden låg här Tehtyshavet över en i stort horisontell platta av vulkanisk art (lava). Påtagliga veckbildningar förekom inte. I detta hav fanns korallrev. När vattnet i sinom tid försvann utsattes de torrlagda områdena för allsköns erosion. Lavan var mjukare än de förkalkade korallreven, varför lavan försvann och de hårdare kalkformationerna stod kvar. Detta är förklaringen till områdets spektakulära bergstoppar mellan dalgångarna. Avsaknaden av veckbildningar gör att skiktningar i nutidens dolomittoppar överallt ligger i stort sett horisontellt.

Resekalender

  • Januari 2018

  • Februari 2018

  • April 2019

  • September 2019