0771-14 30 30

Andalusien

Vandringsresa bland Spaniens vita byar, med Ronda och Granada

Introduktion

Andalusien har sedan länge varit en av världens främsta destinationer för sol- och badturister. Men bortom de överexploaterade kustremsorna ligger ett land med en rik och fascinerande historia och flera område som lämpar sig för enastående vandringar. Veckan är uppdelad på två av regionens mest klassiska orter, Granada och Ronda. Världsberömda Granada är känd för den vackra moriska borgen Alhambra och närheten till Sierra Nevada bergen. Magiska Ronda är en mindre stad, också omgiven av vackra berg, som ligger dramatiskt på en klippa ovanför ravinen El Tajo. Båda är utmärkta utgångspunkter för fina vandringar bland vitmålade byar och imponerande landskap med vacker och varierande natur.

Klimatet brukar hålla sig varmt och soligt långt in på hösten med väldigt få regndagar. I mars har våren redan kommit igång och det är också en vackert årstid att besöka regionen. Andalusien är en alldeles utmärkt destination för de som vill njuta av lite sol och värme under vinter halvåret. Andra hotellet har en utomhuspool och så länge det inte är exceptionellt mycket svalare än vanligt går det utmärkt att ta ett dopp efter vandringen.

Efter att ha varit en av Romerska rikets allra rikaste och viktigaste provinser erövrades Andalusien av flera barbariska stammar, bland annat Vandalerna som kan ha givit namn till regionen. Sedan kom den moriska armén år 711 och större delar av Andalusien tillhörde muslimska kalifatet i nästan åtta hundra år. Efter 1492, då Ferdinand och Isabella erövrade Granada, blev regionen en del av Spanska riket men det är tydligt att den behållit en alldeles egen karaktär, inte minst på grund av dess intressanta historia.

Det mesta som vi i norr tänker på som spanskt kommer egentligen från Andalusien… tapas, sherry, flamenco, sangria, hästar och tjurar. När Spaniens turistindustri drog igång på 1950-talet var det främst hit man reste. Andalusien, än idag Spaniens fattigaste region, stod plötsligt som ambassadör för hela landet och det är då inte konstigt att för många i norra Europa och resten av världen representerar Andalusien Spaniens essens.

Boende

Hotellen

För att få uppleva en större variation av vandringar under veckan har vi valt att bo på två olika ställen, Granada och Ronda.

Hotel Meliá, Granada

Bekvämt och modernt hotell med oslagbart läge ett stenkast från katedralen och Granadas mittpunkt med shopping, muséer och tapas-barer. Fyrstjärniga Hotel Meliá passar perfekt för vår vistelse i en av Spaniens mest berömda städer. Här kombinerar vi utflykter till landsbygden för fina vandringar med tre kvällar samt en förmiddag att njuta av stadens puls och sevärdheter. Där ett besök på den berömda borgen Alhambra, som ligger ca 15 minuters promenadavstånd från hotellet, ingår.

Hotel Reina Victoria, Ronda

Byggt precis på klippkanten med storslagen utsikt över bergen Sierra de Grazalema. Det är utan tvivel ett av Spaniens mest spektakulära hotell. Att övernatta här är en upplevelse i sig. Det finns ett litet spa och en vacker utomhuspool, men det är terrassen och trädgården på klippkanten som är höjdpunkten här, utan att nämna de fina rummen med balkong. Det tar inte längre än tio minuter att gå till den ikoniska Puente Nuevo bron över ravinen, stadens mittpunkt. I närheten finns det också kaféer, affärer och ett stort urval av trevliga tapas barer. Hotellet är en klassiker och har funnits i över hundra år sedan det grundades av brittiska ingenjören som byggde järnvägen till Gibraltar. Numera ägs hotellet av en stiftelse som ansvarar för regionens viktigaste historiska monument. Sedan 2013 drivs hotellet i ny regi som har utfört en genomgående renovering utan att förlora karaktären och charmen. Här har alla dubbelrum balkong. OBS enkelrum saknar balkong.

Program

Om vandringarna

Under vår vandringsvecka kombinerar vi oförglömliga vandringar med en dos av kultur och historia då vi kommer att bo i två av Andalusiens mest intressanta städer, Granada och Ronda. Vandringarna är av en medelsvår nivå, vi vandrar oftast i bergsmiljö men kommer inte upp på högre höjder, sällan över 1000 möh, och undviker toppstigningar så ingen tur är tekniskt svår. En bra grundkondition krävs dock, då vi vissa av dagar går lite längre, ibland ca två mil.

Underlaget varierar mycket och ibland kan det vara något stenigt då det oftast handlar om kalkstensberg.

Vid en gruppstorlek på minst 16 deltagare kan man dela gruppen i två mindre grupper för att bättre anpassa tempot. För de som vill ha en något mindre utmaning finns det möjlighet att välja ett kortare alternativ vissa dagar.

De flesta dagar kommer vi att äta lunch ute i naturen och då är det medhavd matsäck som gäller. Då vi bor i stadsmiljö och våra rum har kylskåp går det lätt att köpa in varor till nästa dags vandring. Vissa dagar avslutas vandringen i en by där det också finns möjlighet att köpa något att äta och dricka.

Programmet

Dag 1 Transfer till Granada

Vårt flyg landar i Málaga kl 18:30, härifrån har vi cirka 2,5 timmars transfer med privatbuss till vårt hotell i Granada. Efter incheckning äter vi en lättare middag i hotellets restaurang.

Dag 2 Beas de Granada till Granada

Efter frukost går vi tillsammans ner till Granadas centrum där färdledaren ger en kort orienteringsvandring i området kring katedralen. Vi tar sedan lokalbussen som för oss ut till vandringens startpunkt, en resa på ungefär en timme. Från den lilla byn Beas de Granada vandrar vi ut i naturen och följer en annorlunda klippformation som slingrar sig i riktning mot Granada. Mot sydost får vi en underbar panorama utsikt över hela Sierra Nevada kedjan någon mil bort. Vandringen är av en lättare nivå, en bra uppvärmning inför resten av veckan. (Hela gruppen vandrar tillsammans idag, oavsett antal deltagare). Det är bara några korta branta partier både upp och ner som kan upplevas som något ansträngande. Det är också ett perfekt tillfälle att lära känna sina medresenärer i gruppen då stora delar av vandringen följer en bred stig och man kan lätt gå bredvid varandra. Rutten är också intressant från ett kulturellt perspektiv då det används än idag av herdarna för att förflytta sina får och getter till marknaden i Granada. En del av vandringen går genom olivlundar, kanske det mest typiska jordbrukslandskapet i Andalusien. Vi når Granada från ovan och vandringen tar oss hela vägen tillbaka till hotellet. Ikväll äter vi ute på stan och får andas in upp lite av Granadas magiska atmosfär.

16 km – Höjdvariation ca 400m

Dag 3 Sierra Nevada Nationalpark – Fuente del Hervidero

Efter en kort busstransfer österut från staden Granada kommer vi in i en av landets främsta nationalparker, Sierra Nevada. Vandringsmöjligheterna här är oändliga men vi har valt att hålla oss ifrån de högsta sluttningarna som ligger ovanför trädgränsen där många av de mer klassiska vandringarna går, som till exempel toppturen till Mulhacén. Vi fokuserar istället på ett mindre känt området av nationalparken kring Fuente del Hervidero. Här finns det vackra berg och en betydligt vildare terräng än första dagens vandring. Rundturen startar uppåt, bitvis lite brant men vi håller ett lagom tempo så att alla ska klara av det. Så småningom kommer vi till en märklig geologiskt formation där man tydligt ser att havet och landet en gång i tiden möttes just här (idag är det ca 100km till kusten). Arenales de Trevenque är lite likt ett månlandskap men efter en stund skiftar naturen och vi kommer in i en vacker alpin skog av tall och gran, sedan poppel. Här uppe är det inte ovanligt att få se iberisk stenbock, gems och flera intressanta fågelarter. När vi blir hungriga sätter vi oss och njuter av vår medhavda matsäck och sedan följer vi Dilar ravinen, med sina imponerande klippor samt ett och annat mindre vattenfall, tillbaka till startpunkten. Här finns det en trevlig servering – dags för en välförtjänad ’after-walk’ innan bussresan till hotellet.

14 km – Höjdvariation ca. 500m

Dag 4 Alhambra och transfer till Ronda

Idag lämnar vi Granada och färdas till vår andra bas för veckan, Ronda. Men först tar vi hela förmiddagen till att utforska en av världens mest kända sevärdheter, moriska palatset Alhambra. Det är inte helt lätt att undvika köer och stora turistgrupper här och det är därför vi bokar in besöket så tidigt som möjligt på morgonen, troligtvis 08:30. Besöket sker på egen hand, man kan därmed tillbringa så mycket tid man vill bland de vackra innegårdarna och i muséet. Tidig eftermiddag hämtas vi av bussen för resan till Ronda, som tar lite drygt två timmar. Efter incheckning på hotellet får vi tid med en kort vandring genom den historiska stadskärnan och ner till botten av ravinen för den mest spektakulära utsikten över staden på klippkanten. Sedan blir det middag på hotellet.

Dag 5 Från Ronda till Montejaque och Benaojan

Vi vandrar direkt från hotellet efter en god spanskt frukost och lämnar Ronda bakom oss. Vi siktar mot två Pueblos Blancos, typiska vitmålade byar i bergen Serrania de Ronda. Första delen av vandringen är mycket lätt fram tills vi når bron över floden Guadalevín. Här börjar en lång men ganska mjuk stigning upp mot byn Montejaque. Vi lämnar jordbrukslandskapet med sina solrosfält och olivlundar bakom oss och kommer in i en bergsmiljö med spetsiga kargformationer. Montejaque ligger dramatiskt inklämt mot bergskanten och vi kommer att ta en lång paus för fotografering när vi först ser byn från håll. På Montejaques lilla ”plaza” finns det en fontän och några barer där vi kan njuta av förfriskningar innan vi vandrar vidare mot nästa byn. Väl framme i Benaojan finns det två val. De som vill njuta av mer tid i Ronda kan välja att ta tåget tillbaka härifrån, annars kan man vandra ungefär en mil till för att komma till nästa tågstation i Jimera de Líbar. Leden följer en vacker flod med fin natur och en lugn miljö, och för det mesta är sträckan lättvandrad. Väl tillbaka i Ronda får man njuta av egen tid innan middagen på hotellet. Att se solnedgången över bergen från hotellets terras blir säkert en av veckans höjdpunkter för många.

13 km (alt. 22 km med förlängningen) – Höjdvariation ca. 400m

Dag 6 Valle del Genal – Parauta och Igualeja

Söder om Ronda finns det ett område som är känt för sin kastanjeskog och det som brukar kallas för höst här kallas istället för ”La Primavera del Cobre” – kopparvåren – på grund av skogens skiftande färger. Här i Genaldalen upplever vi en vandring i ett annorlunda landskap, kontrasten med resten av veckans turer är stark. Vi börjar i den lilla Pueblo Blanco Parauta, 30 minuters bussresa från vårt hotell. Hit kommer ytterst få turister och de få invånare som är kvar lever ett liv starkt förknippat till jordbruket. Kastanjeskogen står för största delen av deras inkomst under året. Vår vandring följer de urgamla stigarna mellan de små byarna i dalen. Vandringen är inte svår men idag blir det en hel del upp och ner hela tiden. Det är sällan vi går på plan mark här. Underlaget är dock betydligt mjukare och mer förlåtande än de andra dagarna. Vi besöker även byn Igualeja, där floden Genal har sin källa. Andra halvan av vandringen fortsätter i kastanje-, ek-, valnötsskogen och vi vandrar uppför dalen tillbaka till startpunkten.

14 km – Höjdvariation ca. 500m

Dag 7 Sierra de Grazalema – Grazalema och Benaocaz

Veckans sista vandring går i mer bergsmiljö i den så kallade Sierra de Grazalema väster om Ronda i Cádiz provinsen. Efter en vacker bussresa på ca 45 minuter, där vi färdas genom en av Europas sista korkekskog, kommer vi till byn Grazalema, också en s.k. Pueblo Blanco. Vi får tid med ett kort besök i byn och kanske en kaffe solo eller cortado innan vi börjar vandringen mot byn Benaocaz. Det är en klassisk bergsvandring där första halvan av rutten går uppåt och andra halvan nedåt. Efter några kilometer kommer vi upp ovanför trädgränsen och den något tuffa stigningen belönas här med en strålande utsikt över Cádiz provinsen mot sydväst. Här på toppen är det ett vackert karglandskap och leden är ibland ganska stenig. Andra delen, ner mot byn Benaocaz är något mjukare. Vi går utför i ett par timmar men det är aldrig brant och påfrestande för knäna. Vi äter vår medhavda lunchsäck vid ruinen av en gammal cortijo bondgården Dornajo. Landskapet blir allt grönare på vägen ner. När vi kommer ner till byn ser vi först ett kvarter som kallas för Barrio Nasarí, det gammla moriska kvarteret, som i sin tur byggdes på romerska grunder. Sedan kommer vi in till den levande delen av byn, till det fina stadshustorget med sina ståtliga palmer. Naturligtvis finns det här ett kafé där vi kan njuta av något kallt att dricka innan bussresan åter till Ronda. Ikväll blir det avslutningsmiddag på hotellets restaurang.

13 km – Höjdvariation ca. 500m

Dag 8 Málaga – Hemresan

Då flyget hem går på kvällen hinner vi med en halvdag i en av Europas just nu hetaste städer, Málaga. Efter en lugn frukost i Ronda och kanske en sista titt på den magiska Puente Nuevo bron över ravinen är det dags att hoppa på vår privata transferbuss. Efter ca 1,5 timme kommer vi till Málagas stadskärna. Vi lämnar våra resväskor inlåsta på bussen och därefter har vi ca 5 timmar att njuta av stadens muséer, butiker, marknaden, monument, tapas barer och strandpromenaden. Det världsberömda Picassomuséet är väl värt ett besök, liksom de nyöppnade Pompidou och Hermitage muséerna. För de som hellre vill vara ute och gå även idag, kan man göra den korta men tuffa promenaden upp till den moriska fästningen Gibralfaro högt ovanför staden. Från staden tar det en halvtimme till flygplatsen och vi ser till att komma dit i god tid för en stressfri hemresa.

Flyg

Avreseort: Arlanda
Ankomstort: Malaga
Flygtid: ca 4 tim
Flyg: Norwegian


Utresa lördag    Hemresa lördag

kl 07:20-11:40       kl 18.10-22.30

(Uppdaterat 2017-11-23)

Flyg från Landvetter eller Köpenhamn på förfrågan mot tillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan Stockholmsflyget landar och hemresa efter Stockholmsflygets avgång, för att kunna åka med vår busstransfer till/från hotellet.

Transfer i restid från Granada till hotellet ca 2,5 timmar exklusive rast.

Resfakta

8 dagar
Pris: Från 14 990 kr

Ingår:

• Flyg Arlanda – Malaga tur och retur
• Transfer flygplats – hotell tur och retur
• Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
• Frukostbuffé
• Fem flerrättersmiddagar exklusive måltidsdryck
• Tillgång till utomhuspool på hotell n 2
• Fem dagar guidade vandringar
• Inträde Alhambra
• En vandringskarta per bokning
• Transport till och från vandringar
• Svensk färdledning
• Flygskatter

Övrigt:

  • Enkelrumstillägg: 2600 kronor (OBS enkelrummen saknar balkong)
  • Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)
AvresaPrisKommentar
17 Mars 2018 14 950 kr Boka
15 Oktober 2018 Bokningsbar inom kort

Sagt om resan

Mycket bra blandning av vandringar, fantastiska hotell och bra mat

Helén & Anders Löfberg, Stockholm

Liknande resor

Amalfikusten

Havsnära vandring längs "Italiens vackraste kustremsa". Vandring och besök på Capri, Vesuvius och Pompeji.

Andalusien

Upplev Spaniens essens under en vandringsvecka bland södra Spaniens vita byar - med Ronda och Granada

Andorra

Inklämt ­mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet ­Andorra.

Andorra Singelresa

Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Baskien

Vandring i gröna Spanien där Pilgrimsleden "Camino de Santiago", möter berg och hav.

Camino de Santiago

Vandra den klassiska pilgrimsleden - med WI Resors hög standard på boende och mat

Cinque Terre

Dessa fem små pittoreska byar med den dramatiska kusten är en favorit bland vandrare från hela världen.

Cinque Terre Weekend

Vackra Ligurienkusten med sina "Fem små byar" inbjuder till fina vandringar.

Cornwall

Kustvandringar i ett dramatiskt landskap

Cortina D’Ampezzo

En vandringsresa till Cortina. Upplev vandringar i Alpernas mest spektakulära landskap.

Costa Brava

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vacker natur och en vild kust.

Costa Brava Singelresa

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vackra berg och en vild kust.

Costa Brava Weekend Singelresa

En långhelg med härliga och kulturrika vandringar nära Medelhavet.

Dolomiterna Val Gardena

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Dolomiterna Val Gardena Singelresa

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Elba

Fantastisk vandring med vackra vyer på denna kuperade ö utanför Toscanas kust.

Galtür

Vandra i Österrikes vackra Tyrolen med Svd accent. Vi bor längst upp i Paznaundalen, i charmiga byn Galtür.

Gardasjön – Lago di Garda

Bergskedjan Monte Baldo tronar upp sig över Gardasjön, Italiens största sjö.

Gran Canaria

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Gran Canaria Singelresa

Ett perfekt ställe för en vandringsresa med flertalet vandringsleder.

Ischgl

Vår klassiska ”må bra-resa” med vackra vandringar, det eleganta hotellet och den trivsamma alpbyn.

Ischgl singelresa

Området erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Kaprun – Zell Am See

Glittrande sjöar, snövita glaciärer och blomstrande alpängar. Österrikes natur från sin vackraste sida.

Kitzbühel

En härlig vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kitzbühel Singelresa

En härlig singel vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kreta

Solsäkra Kreta har varit en favorit för sol & bad turister i många år men är också en fantastisk plats för vandring.

Kroatien Dalmatien Singelresa

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien Weekend

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Dalmatien

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Istriens öar

Med eget skepp tar vi oss runt i Kroatiska skärgården och vandrar varje dag på olika öar.

La Gomera

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Lech

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Lech Singelresa

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Madeira

Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar.

Madonna di Campiglio

På denna vandringsresa upplever vi Dolomiternas höga toppar & klassiska blommande alpängar i Adamello.

Madonna di Campiglio Singelresa

Singelresa till gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna

Mallorca

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Singelresa

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Weekend

En långhelg med härliga vandringar nära havet och i bergen. Förstklassigt boende i Sóller.

Marocko

Vi tar oss långt in i Imlildalen och kommer till berberbyn Imlil. 1 800 meter över havet ligger vårt boende.

Piemonte

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

Piemonte weekend

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

San Remo Weekend

Upplev Blomsterrivieran och naturen med de små medeltida byarna runt San Remo.

Sicilien

Sicilien imponerar med härligt klimat, dramatisk historia och orörd natur, perfekt för vandring!

Tatrabergen

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Tatrabergen Singelresa

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Toscana Weekend

Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi.

Umbrien

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Singelresa

Singel vandringsresa till Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Weekend

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Utah & Colorado

Utahs och Colorados natur och mäktiga canyons erbjuder vandringar man aldrig glömmer.

Val d’Isère

I franska alperna, nära gränsen till Italien, ligger den vackra och populära skidorten Val d’Isere.