0771-14 30 30

Andorra

Vandringsresor i Pyrenéerna

Introduktion

Längst upp i bergskedjan Pyrenéerna, inklämt mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet Andorra dit denna vandringsresa går. För många är Andorra mest känt som ett skatteparadis eller ett alternativ för skidresan. Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap. Vi har valt ut de bästa vandringarna som Andorra har att erbjuda, vilket innebär att vi under en vecka gör dagsvandringar i olika delar av det lilla landet. Det finns möjlighet att välja lite lugnare vandring eller en med lite högre tempo under veckan. På sommaren stiger temperaturen sällan över 20 grader och klimatet är därför perfekt för långa vandringar i de omgivande bergen.

Under veckan bor vi på ett av de bästa hotellen med god mat, pool och spa-avdelning. (Läs mer under fliken BOENDE)

Andorras yta är endast 470 km2 och består mestadels av berg med den högsta toppen, Coma Pedrosa, på 2 946 meters höjd. Landet har cirka 80 000 invånare, bara en fjärdedel av dessa är medborgare. Det är det enda landet i världen med katalanska som enda officiella språk, men de flesta behärskar även andra språk såsom engelska. Vi bor i västra delen av landet, i byn La Massana som ligger på 1 300 meters höjd. Det är endast sex kilometer till huvudstaden Andorra la Vella.

OBS Vi erbjuder även singelresa avgångar till Andorra: klicka här…

Boende

Hotel Rutllan

Fyrstjärniga Hotel Rutllan ligger centralt i den lilla byn La Massana. I hotellets välskötta trädgård finns en utomhuspool, där du kan ta ett dopp efter dagens vandring. Hotellet har också en spaavdelning med bastu, ångbastu, bubbelpool och inomhuspool. Rummen är inredda i klassisk alpstil. De flesta har balkong med prunkande blomlådor.

Det andorranska köket är främst inspirerat av Katalonien. Det innebär en lite kraftigare matkultur än den traditionellt spanska. Hotellet serverar både internationellt kök och mer regionalt inspirerade rätter. Vi startar dagen med en frukostbuffé och till middag serveras en smakrik trerättersmåltid. För de som vill, kan kvällen avrundas i hotellets trivsamma bar. De flesta hotell i Andorra erbjuder enbart buffémiddagar på sommaren, men på Hotel Rutllan får vi maten serverad.

Vi bor i västra delen av landet, i byn La Massana som ligger på 1300 m.ö.h med vackra omgivningar och ett lugnt läge. Byn ligger bara 6 km utanför Andorras huvudstad Andorra la Vella, där man kan shoppa skattefria varor i ett stort utbud av butiker.

 

Program

Om vandringarna

I Andorra är vandringsturismen inte lika utvecklad som i Alperna och betydligt mindre exploaterad. Ibland kan man vandra en hel dag utan att stöta på några andra vandrare. Vi hinner med att vandra i olika delar av landet och under vissa turer vandrar vi tidvis i både Spanien och Frankrike.

De vandringar vi gör i Andorra är något mer utmanande jämfört med till exempel Alperna, även om vi också här erbjuder två dagliga alternativ, ett enklare och ett tuffare. Jämfört med Alperna finns här inga kabinbanor och liftar, som annars kan förenkla vissa vandringsturer. Underlaget på en del turer är stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att njuta av vandringarna i Andorra.

Då få kabinbanor finns att tillgå, startar de flesta vandringarna nere i dalen. Även om Pyrenéerna ligger betydligt längre söderut än Alperna är det ungefär samma vandringssäsong. I början av juli blommar det för fullt och vädret är varmt, men oftast med en behaglig temperatur. Även slutet av augusti är en bra period för vandring, med angenäm värme på dagarna och lite svalare nätter, vilket medför klar och fin luft med utomordentlig sikt. Det finns inte så många bemannade hütter i Andorra, och därför behöver vi de flesta dagar ta med egen picknick för luncher.

Våra vandringsledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret, gruppen och säsongen. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett preliminärt program på de vandringar som vi oftast gör.

Se vidare: 
– Generell information om våra vandringsresor >>
– Allmänna utrustningslistan >>

Preliminärt dagsprogram Andorra (observera att program samt ordning kan ändras) 

Dag 1 Ankomst Barcelona. Transfer till La Massana Andorra.

Dag 2
Lättare tur: Sorteny Natural Park.
Med buss till parkgränsen där vi startar vår vandring in i en ”vild botanisk trädgård” med mer än 700 växtarter. Turen går i ett lugnt tempo så att man får tid att studera samt fotografera blomsterprakten. Efter att ha strövat omkring i de lättgångna centrala delarna av parken vandrar vi över en höjdsträckning och går längs en stenig stig ner till vårt slutmål El Serrat där vår buss väntar.

Svårighetsgrad: Lätt.Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning 450 meter, utför 650 meter. Högsta punkt 2.250 möh.

Mer utmanande: l´Estanyo. Med buss till Sorteny Natural Park där vi börjar vår vandring, till en början följer vi naturparksgränsen men viker snart av på en stenig brant led som tar oss upp till en vacker alpäng. Häruppe har vi en vidsträckt utsikt mot de höga bergen och Ordinodalen. Vi  följer en lättgången stig längs en brusande bäck och kommer så småningom fram till ett kort lite brantare parti. Strax efter att vi har passerat en höjdsträckning kommer vi fram till en underbar liten sjö som är omgiven av branta höga berg. Här tar vi en lunchpaus och njuter av tillvaron på denna underbara plats. Därefter vänder vi åter, till en början samma väg men när vi passerat naturparken går vi en stenig stig ner till vårt slutmål El Serrat där vår buss väntar.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning 520 meter, utför 720 meter. Högsta punkt: Sjön l´Estanyo 2.320 möh.

Dag 3
Lättare tur: Estany del Siscaro
Med buss till dalen Val d´Siscaro där vi börjar vandringen in i den vackra vida dalen längs en lättgången väg. Längst inne i dalen följer vi en mindre väg som snart övergår i en brant stenig stig som får svetten att lacka. Efter ca 40 min. kommer vi upp till en stor alpäng med ett litet deltalandskap, naturen är här helt betagande. Vi korsar denna platå och följer leden brant upp till två vackra små bergsjöar, Estany del Siscaro, där vi tar vår picknick- lunch och njuter av den härliga naturen. Efter vår lunch fortsätter vår vandring längs en till en början lättgången stig som så småningom övergår till en stenig och något svårgången sträcka. Efter en kort brant utförslöpa är vi framme vid vårt slutmål byn Soldeu.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 5 timmar.  Höjdvariation: Stigning 650 meter, utför 460 meter. Högsta punkt: Estany del Siscaro 2.354 möh.

Mer utmanande: Pas de las Vaques. Samma led som den medelsvåra turen ovan men vid sjöarna Estany del Siscaro går vi en brant stenig stig upp till passet Pas de las Vaques, svettigt minst sagt. Väl uppe får vi en härlig belöning för vårt slit, utsikten är magnifik, vi ser stora delar av Andorras alla berg. Uppe i passet tar vi en välförtjänt lunchpaus för att sedan fortsätta brant neråt till slutmålet byn Soldeu.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 850 meter, utför 660 meter Högsta punkt: Pas de las Vaques 2.551 möh.

 Dag 4
Lättare tur: Pa de l´Estany.
Med buss upp till byn Arinsal där vi vandrar uppåt på en lättgången grusväg som efter ett tag övergår i stenig stig. Leden går förbi några gamla ”bordas” (fäbodar) och vi stiger stadigt uppåt. Till slut kommer vi upp till Pla de lEstany med en spektakulär sjö, som ligger vid foten av Andorras högsta berg Coma Pedrosa, här vid dessa vackra omgivningar tar vi en välbehövlig rast. Vi fortsätter sedan på sluttningen högt ovanför byn Arinsal till vårt lunchställe vid en glänta som ger oss en makalös utsikt ner längs La Massana dalen. Efter lunchen går vi i brant lite tuff terräng ner till Arinsal och vår buss.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 470 meter, utför 550 meter. Högsta punkt 2.146 möh.

Mer utmanande: Pic del Port Vell Med buss upp till höjdsträckningen Col de la Botella där vi börjar vår vandring längs långvandringsleden GRP till en början på branta grässluttningar med en fin utsikt in i Spanien. Vi passerar på en kort sträcka skidområdet ovanför Arinsal och går in en kort sträcka i Spanien och fortsätter så småningom in i Andorra igen och gör en lätt toppbestigning av Pic del Port Vell.
Uppe på toppen har vi en fantastisk vy att beskåda, vi ser på nära håll Coma Pedrosa, Andorras högsta berg, vi ser långt in i Spanien och centrala delarna av Pyrenéerna samt de flesta berg i Andorra. Vi går sedan ner till passet Portella de Sanfonts där vi äter vår lunch. Från passet går vi sedan ner Pedrosadalen, passerar Refugi Coma Pedrosa där vi eventuellt kan ta en fika innan vi fortsätter den långa, branta och steniga nedfärden till byn Arinsal, detta är delvis en ganska svårgången sträcka.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 600 meter, utför 1.120 meter. Högsta punkt Pic del Port Vell 2.653 möh.

Dag 5
Vandringsfri dag.
På den lediga dagen går det bra att relaxa vid hotellets pool eller inomhus spaanläggning. Man kan också passa på att shoppa i landets huvudstad Andorra la Vella. Färdledaren kommer att på plats informera och ge tips om vad som finns att göra på egen hand.

Dag 6
Lättare tur: Estanys de Tristaina
Med buss upp längs Ordinodalen till skidområdet Arcalis där vi startar vår vandring med att gå upp en 80 m. stigning. Väl uppe kommer man att få se den första av de tre Tristainasjöarna. Leden vi följer härifrån är lättgången och ringlar sig mjukt uppåt in i den hästskoformade dalen. Så småningom kommer man fram till några små tjärnar omgivna av de mäktiga branta bergen, därifrån går vi en kort
sträcka till en utsiktsplats där man får en hänförande utsikt över hela dalen och de tre sjöarna. Efter en lunchpaus går turen ner mellan sjöarna och här är det verkligen vackert och en riktigt skön och lättsam vandring. Efter att passerat en lägre höjdsträckning är man så framme vid Arcalis igen.

Svårighetsgrad: Lätt. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: stigning 160 meter, utför 160 meter. Högsta punkt 2.360 möh.

Mer utmanande:Tristaina Circuit Även denna tur startar i Arcalis och leden går medsols runt de tre Tristainasjöarna på hög höjd längs de branta sluttningarna. Detta är kanske en av de vackraste vandring man kan göra i Andorra Större delen av vandringen går på en smal och stenig stig som delvis är mycket brant på ena sidan ner mot sjöarna. Deltagarna bör därför inte ha anlag för svindel och ha ett bra balanssinne. Lunchen kommer vi att äta på en klipphylla med en enastående vy över det vackra landskapet. När cirkelvandringen är fullbordad är vi framme vi Arcalis igen där vår buss väntar.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 360 meter, utför 360 meter. Högsta punkt 2.560 möh.

Dag 7
Lättare tur. Port de Siguer
Med buss upp längs Ordinodalen till dalen Val de Rialb. Här startar vår vandring in i den kanske vackraste dalen i Andorra med en enastående blomsterprakt. Leden följer länge en brusande älv på en lättgången stig. Vi passera den lilla raststugan Refugi de Rialb och strax därefter börjar en kraftig stigning som framkallar en hel del svettning. Uppförsbacken slutar uppe vid vårt mål passet Port de Siguer och då står vi på gränsen till Frankrike. Här får vi en storslagen utsikt in mot de vilda höga bergen och de djupa dalarna. Med denna utsikt framför oss äter vi vår välförtjänta lunch och bara njuter. Därefter vänder vi åter samma väg ner till bussen.

Svårighetsgrad: Medel. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 600 meter, utför 600 meter. Högsta punkt: Port de Siguer 2.397 möh.

Mer utmanande: Turó de Port Vell Denna tur följer samma led som den medelsvåra ovan men fortsätter från Port de Siguer upp längs en kam till toppen av Turó de Port Vell. Den sista delen av vandringen är här stening och är bara delvis en stig. Om vädret tillåter tar vi lunchpaus här uppe och njuter av den fina utsikten in Frankrike. Samma väg tillbaka.

Svårighetsgrad: Svår. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 690 meter, utför 690 meter. Högsta punkt: Turó de Port vell 2.489 möh.

Dag 8 Avresa. Transfer till Barcelona        

 

Flyg

DatumFlygUtresaHemresa
fre 29/6 - fre 6/7Landvetter - Barcelona10:20 - 13:2014:00 - 17:10
lör 7 - lör 14/7Arlanda - Barcelona12:35 - 16:0014:50 - 18:25
lör 14/7 - lör 21/7Arlanda - Barcelona12:35 - 16:0014:50 - 18:25

Flygbolag: Norwegian

(Uppdaterat 2017-11-24)

Transfer i restid från Barcelona till hotellet ca 3 – 3,5 timmar exklusive rast.

Avresa från andra orter på förfrågan och mot  tillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresa efter huvudgruppens avgång, för att kunna åka med vår busstransfer till/från Andorra. Det finns annars reguljär buss ca en gång per timme mellan Barcelona flygplats och Andorra.

 

Resfakta

8 dagar
Pris: Från 12 950 kr

 Ingår:

 • Flyg Arlanda–Barcelona respektive Landvetter-Barcelona (29/6) tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sju flerrättersmiddagar
 • Fri tillgång till pool och wellness-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt:

 • Enkelrumstillägg 1000 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)
AvresaPrisKommentar
29 Juni 2018 12 950 krAvgång från Landvetter. Kontakta oss vid resa från STO Boka
7 Juli 2018 12 950 kr Boka
14 Juli 2018 12 950 kr Boka

Liknande resor

Amalfikusten

Havsnära vandring längs "Italiens vackraste kustremsa". Vandring och besök på Capri, Vesuvius och Pompeji.

Andalusien

Upplev Spaniens essens under en vandringsvecka bland södra Spaniens vita byar - med Ronda och Granada

Andorra

Inklämt ­mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet ­Andorra.

Andorra Singelresa

Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Baskien

Vandring i gröna Spanien där Pilgrimsleden "Camino de Santiago", möter berg och hav.

Camino de Santiago

Vandra den klassiska pilgrimsleden - med WI Resors hög standard på boende och mat

Cinque Terre

Dessa fem små pittoreska byar med den dramatiska kusten är en favorit bland vandrare från hela världen.

Cinque Terre Weekend

Vackra Ligurienkusten med sina "Fem små byar" inbjuder till fina vandringar.

Cornwall

Kustvandringar i ett dramatiskt landskap

Cortina D’Ampezzo

En vandringsresa till Cortina. Upplev vandringar i Alpernas mest spektakulära landskap.

Costa Brava

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vacker natur och en vild kust.

Costa Brava Singelresa

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vackra berg och en vild kust.

Costa Brava Weekend Singelresa

En långhelg med härliga och kulturrika vandringar nära Medelhavet.

Dolomiterna Val Gardena

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Dolomiterna Val Gardena Singelresa

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Elba

Fantastisk vandring med vackra vyer på denna kuperade ö utanför Toscanas kust.

Galtür

Vandra i Österrikes vackra Tyrolen med Svd accent. Vi bor längst upp i Paznaundalen, i charmiga byn Galtür.

Gardasjön – Lago di Garda

Bergskedjan Monte Baldo tronar upp sig över Gardasjön, Italiens största sjö.

Gran Canaria

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Gran Canaria Singelresa

Ett perfekt ställe för en vandringsresa med flertalet vandringsleder.

Ischgl

Vår klassiska ”må bra-resa” med vackra vandringar, det eleganta hotellet och den trivsamma alpbyn.

Ischgl singelresa

Området erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Kaprun – Zell Am See

Glittrande sjöar, snövita glaciärer och blomstrande alpängar. Österrikes natur från sin vackraste sida.

Kitzbühel

En härlig vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kitzbühel Singelresa

En härlig singel vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kreta

Solsäkra Kreta har varit en favorit för sol & bad turister i många år men är också en fantastisk plats för vandring.

Kroatien Dalmatien Singelresa

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien Weekend

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Dalmatien

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Istriens öar

Med eget skepp tar vi oss runt i Kroatiska skärgården och vandrar varje dag på olika öar.

La Gomera

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Lech

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Lech Singelresa

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Madeira

Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar.

Madonna di Campiglio

På denna vandringsresa upplever vi Dolomiternas höga toppar & klassiska blommande alpängar i Adamello.

Madonna di Campiglio Singelresa

Singelresa till gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna

Mallorca

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Singelresa

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Weekend

En långhelg med härliga vandringar nära havet och i bergen. Förstklassigt boende i Sóller.

Marocko

Vi tar oss långt in i Imlildalen och kommer till berberbyn Imlil. 1 800 meter över havet ligger vårt boende.

Piemonte

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

Piemonte weekend

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

San Remo Weekend

Upplev Blomsterrivieran och naturen med de små medeltida byarna runt San Remo.

Sicilien

Sicilien imponerar med härligt klimat, dramatisk historia och orörd natur, perfekt för vandring!

Tatrabergen

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Tatrabergen Singelresa

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Toscana Weekend

Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi.

Umbrien

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Singelresa

Singel vandringsresa till Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Weekend

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Utah & Colorado

Utahs och Colorados natur och mäktiga canyons erbjuder vandringar man aldrig glömmer.

Val d’Isère

I franska alperna, nära gränsen till Italien, ligger den vackra och populära skidorten Val d’Isere.