0771-14 30 30

Cinque Terre

En vandringsresa på Italiens Riviera med fokus på mat och vin

Introduktion

Cinque Terre ligger längs den vackra Ligurienkusten mellan storstäderna La Spezia och Genova. Räknat från nordväst till sydost radar de fem små fiskebyar upp sig: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Hela Cinque Terre förklarades 1997 till nationalpark och står på UNESCOs världsarvslista. Det är därför inte så konstigt att området under många år varit en favoritdestination för vandrare och hit kommer turister från hela världen för att upptäcka den dramatiska kusten och de pittoreska byarna. Mellan byarna tar man sig med tåg, båt eller längs små stigar. Cinque Terres byar är sammanbundna av 10 mil vackra vandringsleder och det bästa sättet att utforska det här området är just till fots. Vandringslederna slingrar sig upp och ned för bergen och passerar genom de karaktäristiska och fascinerande byarna med sina terrassodlingar, där människor genom århundraden odlat vin.

Under vår vandringsvecka kombinerar vi några av områdets mest attraktiva vandringarna med besök i några av de “fem byarna” samt i Portofino, och ett flertal kulinariska upplevelser.

Moneglia där vi bor, är inte en av de “fem byarna” utan ligger lite längre västerut längs Ligurienkusten. Med tåget tar det 20 minuter till Monterosso, som är den närmaste av de fem Cinque Terre-byarna. Klimatet på våren och tidig höst är som svensk sommar och havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. I april har vattnet ännu inte badtemperatur, men håller sedan en behaglig temperatur ända in i oktober. Se detta härliga filmklipp från området. Vi bor på trevliga och familjeägda Hotel Villa Edera i det charmiga samhället Moneglia.

De som gillar Cinque Terre brukar också uppskatta att vandra på Mallorca och /eller Kroatien.

Kroatien >>>

Mallorca >>>

 

Boende

Hotel Villa Edera

Det är inte lätt att hitta boende av hög standard i Cinque Terre. Just därför känns det roligt att kunna erbjuda Hotel Villa Edera i byn Moneglia. Under de senaste 50 åren har familjen Schiaffino drivit detta hotell och hela familjen är engagerad för att gästerna skall få en personlig och välkomnande upplevelse. Frun i huset är utbildad sommelier och de håller med jämna mellanrum matlagningskurser på hotellet. De har nyligen också blivit certifierade för att servera glutenfri kost.

Detta är ett av få trestjärniga hotell vi har på våra vandringsresor. Det innebär en något lägre standard, rummen är lite mindre samt att det inte finns någon spa-avdelning, men det finns en trevlig liten bastu som man bokar i receptionen. Hotellet har också en utomhuspool där det är skönt att ta ett dopp efter en dags vandring. Det tar ca 3 minuter att promenera från hotellet till den lilla tågstationen och inom 5 minuters promenad har du tillgång till två fina stränder. Badlakan för stranden och poolen kan hyras i hotellreceptionen.

Moneglia är ett genuint och charmigt litet samhälle. Utöver den härliga stranden har du flera butiker, kaféer och små barer.

 

Program

Om vandringarna

Denna resan erbjuder i första hand kulturvandring, vilket innebär lite kortare vandringar med besök i de små charmiga byar med sina mysiga gränder samt trevliga restauranger och affärer. Området är kuperat och vissa delar av vandringen består av trappor, både uppför och nedför, men ingen riktigt svår vandring erbjuds på denna resa. Stigningarna är som mest på 400 till 500 meter, men dessa kan dock vara något konditionskrävande. Den lätta vandringen en variant av den medelsvåra.

Lokala förhållanden påverkar vilka vandringssträckor som färdledaren väljer och det föreslagna program kan därför ändras från en vecka till en annan.

Se vidare: 
– Generell information om våra vandringsresor >>
– Allmänna utrustningslistan >>

Preliminärt dagsprogram för Cinque Terre

Dag 1
Vi landar med vårt direktflyg i Milano mitt på dagen och åker raka vägen till Moneglia för incheckning på vårt hotell. Efter en stund på hotellet gör vi en guidad rundtur av byn Moneglia. Denna omtyckta lilla pärla ligger vackert belägen mellan hav och berg och är en perfekt utgångspunkt för våra vandringar längs denna spektakulära kuststräcka. Resten av eftermiddagen kan man utnyttja för avslappning vid hotellets pool eller på en av byns fina stränder.

Dag 2
Vi startar vår första vandringsdag direkt från hotellet efter att vi njutit av en härlig hotellfrukost. Vi vandrar sedan längs med kusten norrut mot Riva Trigoso. Leden börjar lite brant uppför men planar sedan ut och vi får en magnifik vy över havet och omgivningarna. Vi tar stigningen i lugn takt, med flera pauser för att njuta av utsikten över Moneglia och omgivningar. Vandringen följer en av de mindre kända leder i området eftersom vi är en bit utanför nationalparken Cinque Terre. Vi får vår första intrycket av Liguriens natur och även historia, då vi vandrar förbi vaktornet Punta Baffe med anor från Genua Republikens tid. Längs vägen stannar vi till och äter vår medhavda matsäck som vi fått tid att inhandla på morgonen i de traditionella affarer i  byn. Vandringen avslutar med en 10 minuters tågresa tillbaka till startpunkten. Hela gruppen vandrar tillsammans denna dag. Innan middag på hotellet får vi en mycket speciell vin- och pestoprovning som leds av en lokal matexpert, som för övrigt agerar även som vår lokal vandringsguide resten av veckan.

Dag 3
Idag vandrar vi i Cinque Terre National Parken. Vi starta med den korta tågresan från Moneglia till Monterosso, som är den största av de fem små byarna i Cinque Terre. Byn består av en ny och en gammal del och vi gör en kortare guidad tur i gamla stan med sina trånga gränder, affärer och restauranger, innan vi börjar själva vandringen. Vi fortsätter nu på den första delen av den populära leden Sentiero Azzuro till byn Vernazza. De typiska omgivningarna består av terrasser där man odlar vin, citroner och oliver i över tusen år. En av de vackraste och mest klassiska vyerna av Cinque Terre och byn Vernazza, får vi strax innan vi når byn. Den lilla fiskebyn Vernazza är kanske den mest pittoreska av byarna i Cinque Terre och klassas som en av de vackraste byarna i Italien. Medeltida hus, trappor och mysiga gränder kallat “carruggi” präglar Vernazza som även är berikat med fornlämningar som borgen Doria, vakttornet och delar av den gamla ringmuren. Nere vid den lilla hamnen ligger den karaktäristiska piazzan omgärdad av målade husfasader och restauranger som serverar dagens fångst. Efter lunch på egen hand finns möjlighet att fortsätta vandringen utmed kusten, eller stanna kvar i byn Vernazza och ta tåget tillbaka härifrån.  Väljer du att vandra lite mer så fortsätter vi till nästa by som är Corniglia innan vi tar oss tillbaka till hotellet.

Dag 4
Denna dag tar vi tåget till Corniglia, som är den minsta av de ”fem små byarna”. Byn ligger på toppen av en klippa med fantastisk panoramautsikt. Vi börjar på led nr.6 upp till den lilla samhället Porciano, 300 meter över havet. Härifrån fortsätter vår vandring på lite planare mark mot Volastra där vi äter en picnic lunch i piazzan fram för kyrkan. På vägen dit upplever vi den bästa utsikten i hela området. Sedan viker vandringsleden av ned till den lilla byn Manarola som är den lugnaste av Cinque Terres byar och som upptäcktes relativt sent av turisterna. Här väntar ännu en charmig by med en mysig huvudgata med trevliga restauranger och en del småaffärer. Efter en titt på byn och kanske en glass, avslutar vi sedan dagen med ca 30 minuters tågresa tillbaka till hotellet.

Dag 5Ledig dag
En gång i tiden var byarna i Cinque Terre avskärmade från omvärlden och kunde endast nås med båt. Att från havet beundra de färgglada byarna som ligger fastklamrade på branta klippor är en upplevelse och på den lediga dagen kan vi rekommendera en båtutflykt till den gamla örlogsbasen Porto Venere.  Byn ligger strax öster om Cinque Terre ute på en udde och byggdes till skydd för staden La Spezia. Denna by med sina torn, sina ovanliga befästningar mot havet, smala gator, monument och naturlig skönhet har ofta blivit beundrad av artister och poeter. Hamnen kantas av färgglada hus från medeltiden och här kan man strosa längs den fina gågatan Via G. Cappellini bort till kyrkan San Pietro som ligger fantastiskt längst ute på en klippig udde. Här kan man också promenera upp till borgen som byggdes på 1300-talet  eller följa trapporna ner till Byron grottan med underbar utsikt över den spektakulära kusten.
Båten avgår från Levanto (alternativt Monterosso). Er färdledare kan också ge er fler alternativ på aktiviteter för denna dag. Ikväll äter man middag på egen hand. I byn Moneglia finns det flera mysiga restauranger eller varför inte välja en av de magiska trattorie i någon av de Cinque Terre byar (det går tåg mellan byarna fram till ca. 23:00).

Dag 6
Vi tar tåget till Riomaggiore, den sydligaste av de fem små byarna, för en kortare rundvandring och kanske en cappucino? Denna charmiga byn ligger i en vacker dal, alldeles nere vid havet. Här är hamnen är så liten att fiskebåtarna inte får plats utan “parkeras” längs den trånga bygatan. Vi fortsätter sedan till Bonassola där dagens vandring utgår.  Vi delar upp oss i två grupper och vandrar från kusten upp till byn Montaretto där vi äter lunch. Antingen så kan man handla i någon butik eller kanske trängas med italienarna på byns enda restaurang för en lättare lunch. Efter lunchstoppet tar sig den ena gruppen en annan väg tillbaka till Bonassola, medan den andra gruppen vandrar vidare till Framura.

Dag 7
Detta är en vandringsdag då du också får uppleva ett varierande och mycket vackert landskap på Portofinohalvön. Strax norr om Portofino kliver vi av tåget och härifrån finns två alternativ för vandring till den vackra och berömda kustbyn. Portofino är en charmig gammal fiskeby med fantastiskt läge på den italienska Rivieran, ca 50 km väster om Moneglia. Den pittoreska hamnen, med sina lyxyachter och fiskebåtar, kantas av pastellfärgade hus, exklusiva butiker och restauranger. Byn blev känd på 60-talet och har genom åren haft många prominenta gäster. Efter vandringen så finns det tid att strosa runt i Portofino och känna av lite av den Dolce Vita atmosfär man upplever här. Man kan också promenera ut till udden förbi Castello Brown. Efter lunch får vi tillfälle att se Portofino och kusten från havet, då vi tar en härlig tur med taxibåtar till Santa Margherita Ligure där vi stiger på tåget tillbaka till Moneglia.

Dag 8
Dags att säga “arrivederci”. Efter frukost kliver vi på vår buss för transfern till Milano Linates flygplats. 

 

 

Flyg

DatumFlygUtresaHemresa
lördag - lördagArlanda - Milano Linate09:30 - 12:1013:00 - 15:40

Flygbolag: SAS

Transfer i restid från Milano Linate flygplats till hotellet ca 2,5 timmar exklusive rast.

Avresa från andra orter på förfrågan och mot  tillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresa efter huvudgruppens avgång, för att kunna åka med vår busstransfer till/från hotellet i Moneglia.

Resfakta

8 dagar
Pris: Från 15 950 kr

Ingår:

• Flyg Arlanda-Milano tur och retur
• Transfer flygplats–hotell tur och retur
• Del i dubbelrum på trestjärnigt hotell i 7 nätter
• Frukostbuffé
• Sex trerättersmiddagar exklusive måltidsdryck
• En picnic-lunch
• En vinprovningar med tilltugg
• En pestoprovning med ett glas vin
• Fri tillgång till utomhus pool och liten bastu
• Fem dagar guidade vandringar
• En vandringskarta per bokning
• Transport till och från vandring
• Båttur Portofino – Santa Margherita Ligure
• Svensk färdledning
• Flygskatter

Övrigt:

• Enkelrumstillägg: 1 800 kr
• Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)

AvresaPrisKommentar
7 April 2018 15 950 krFullbokad!
15 September 2018 15 950 kr Boka
22 September 2018 15 950 kr Boka
29 September 2018 Pris kommerSnart bokningsbar

Sagt om resan

"Bra upplagda vandringar med varierad natur och lagom pauser. Flexibelt och bra med två vandringsgrupper"

Gunilla Embretsen, Falun (Cinque Terre 10 maj 2014)

Liknande resor

Amalfikusten

Havsnära vandring längs "Italiens vackraste kustremsa". Vandring och besök på Capri, Vesuvius och Pompeji.

Andalusien

Upplev Spaniens essens under en vandringsvecka bland södra Spaniens vita byar - med Ronda och Granada

Andorra

Inklämt ­mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet ­Andorra.

Andorra Singelresa

Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Baskien

Vandring i gröna Spanien där Pilgrimsleden "Camino de Santiago", möter berg och hav.

Camino de Santiago

Vandra den klassiska pilgrimsleden - med WI Resors hög standard på boende och mat

Cinque Terre

Dessa fem små pittoreska byar med den dramatiska kusten är en favorit bland vandrare från hela världen.

Cinque Terre Weekend

Vackra Ligurienkusten med sina "Fem små byar" inbjuder till fina vandringar.

Cornwall

Kustvandringar i ett dramatiskt landskap

Cortina D’Ampezzo

En vandringsresa till Cortina. Upplev vandringar i Alpernas mest spektakulära landskap.

Costa Brava

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vacker natur och en vild kust.

Costa Brava Singelresa

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vackra berg och en vild kust.

Costa Brava Weekend Singelresa

En långhelg med härliga och kulturrika vandringar nära Medelhavet.

Dolomiterna Val Gardena

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Dolomiterna Val Gardena Singelresa

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Elba

Fantastisk vandring med vackra vyer på denna kuperade ö utanför Toscanas kust.

Galtür

Vandra i Österrikes vackra Tyrolen med Svd accent. Vi bor längst upp i Paznaundalen, i charmiga byn Galtür.

Gardasjön – Lago di Garda

Bergskedjan Monte Baldo tronar upp sig över Gardasjön, Italiens största sjö.

Gran Canaria

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Gran Canaria Singelresa

Ett perfekt ställe för en vandringsresa med flertalet vandringsleder.

Ischgl

Vår klassiska ”må bra-resa” med vackra vandringar, det eleganta hotellet och den trivsamma alpbyn.

Ischgl singelresa

Området erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Kaprun – Zell Am See

Glittrande sjöar, snövita glaciärer och blomstrande alpängar. Österrikes natur från sin vackraste sida.

Kitzbühel

En härlig vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kitzbühel Singelresa

En härlig singel vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kreta

Solsäkra Kreta har varit en favorit för sol & bad turister i många år men är också en fantastisk plats för vandring.

Kroatien Dalmatien Singelresa

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien Weekend

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Dalmatien

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Istriens öar

Med eget skepp tar vi oss runt i Kroatiska skärgården och vandrar varje dag på olika öar.

La Gomera

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Lech

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Lech Singelresa

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Madeira

Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar.

Madonna di Campiglio

På denna vandringsresa upplever vi Dolomiternas höga toppar & klassiska blommande alpängar i Adamello.

Madonna di Campiglio Singelresa

Singelresa till gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna

Mallorca

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Singelresa

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Weekend

En långhelg med härliga vandringar nära havet och i bergen. Förstklassigt boende i Sóller.

Marocko

Vi tar oss långt in i Imlildalen och kommer till berberbyn Imlil. 1 800 meter över havet ligger vårt boende.

Piemonte

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

Piemonte weekend

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

San Remo Weekend

Upplev Blomsterrivieran och naturen med de små medeltida byarna runt San Remo.

Sicilien

Sicilien imponerar med härligt klimat, dramatisk historia och orörd natur, perfekt för vandring!

Tatrabergen

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Tatrabergen Singelresa

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Toscana Weekend

Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi.

Umbrien

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Singelresa

Singel vandringsresa till Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Weekend

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Utah & Colorado

Utahs och Colorados natur och mäktiga canyons erbjuder vandringar man aldrig glömmer.

Val d’Isère

I franska alperna, nära gränsen till Italien, ligger den vackra och populära skidorten Val d’Isere.