0771-14 30 30

Elba

Vandring på ön Elba - en okänd pärla i Toscanas skärgård

Introduktion

Toskanska arkipelagen är en samling om sju öar som ligger mellan Liguriska havet och Tyrrenska havet, väst om Toscana i Italien. Legenden säger att när Venus steg upp ur havet, tappade hon sju pärlor från sitt diadem, och det är de som är dagens öar. Elba är Italiens tredje största ö och den grönaste av dem alla. Den är också en del av toskanska skärgårdens nationalpark, tillsammans med grannöarna Pianosa, Capraia, Montecristo, Giglio, Gorgona och Giannutri.

Napoleon stannade bara tio månader på Elba, men han lyckades sätta sin prägel på den ytterst natursköna och frodiga ön. Elba är inte lika turistexploaterad som de flesta andra stora medelhavsöar, trots att ön har beskrivits som en av de vackraste öarna i Medelhavet. Landskapet är varierat med romantiska fiskelägen, mindre stränder samt gamla borgar och byar klättrande på öns bergssluttningar. Invånarna har genom generationer formats av fiske och gruvdrift. Ön är oexploaterad och känns mycket genuin och man möter få vandrare på lederna. Idag lever man främst av småskalig turism, där de flesta besöker ön för dess stränder men även för segling, cykling och vandring.

 

Boende

Hotel del Golfo

Vi bor på nordvästra sidan, inte långt från huvudstaden och hamnen Portoferraio. Hotel del Golfo omges av en vacker pinjeskog och ligger vid Procchio-buktens vita sandstrand och erbjuder en privat strand och en pool med havsvatten. De rymliga rummen ligger mestadels i villor i trädgården eller i vissa fall i huvudbyggnaden. Alla rum har en egen balkong eller uteplats. Restaurangen är känd för sin goda mat och serverar både utsökta italienska rätter och lokala specialiteter och till detta kan man välja ett gott vin från regionen.

Röster om maten och hotellet;

“Bästa hotellmaten någonsin, varje måltid var ett smakfullt konstverk”
“Maten var superb. Den bästa vi erhållit på någon vandringsresa med WI-Resor. Hotellet var också mycket bra.”
“Hotellets mat var av yttersta klass”
“Hotellet och maten fantastiskt bra”

Läs gärna mer om maten på vår reseblogg.

 

 

 

 

Program

Om vandringarna

Elba har en typisk medelhavsvegetation , den sk machian med inslag av kryddor som rosmarin, timjan och lavendel. På våren fullständigt exploderar ön i gult av växter som ginst, men även på hösten grönskar ön. Under veckan kommer vi att vandra på flera delar av ön. Elba är en klippö, vilket också innebär att en del passager är av det lite brantare slaget. Underlaget är ofta stenigt så viss vaksamhet krävs och innebär att nivån på vandringarna är mestadels medel till medelsvår.

Under våra vandringar möter vi få andra vandrare, då vandringsturismen ligger i sin linda. Vandringarna går mestadels med fina vyer över havet och en höjdpunkt att vandringen runt öns högsta punkt, Monte Capanne på 1 018 möh. Här har man en 360 graders panoramavy åt alla håll, med bla utsikt över Korsika, Monte Christo, fastlandet och Elbas bergbyar. Ön är även rik på mineraler som järn, vilket vi lär oss mer om när vi vandrar på den östra delen och i området runt Monte Calamita.

Se vidare: 
– Generell information om våra vandringsresor >>
– Allmänna utrustningslistan >>

Preliminärt dagsprogram för Elba 2018

Dag 1 Transfer till Elba
Vi landar i Pisa och vår buss tar oss direkt till färjan, som ska ta oss över till Portoferraio på norra Elba. Vårt hotell, Hotel del Golfo ligger precis vid stranden  och vi hinner oftast upptäcka omgivningarna runt hotellet innan det är dags för en välkomstdrink på terrassen. På kvällen serveras vi sedan en smakfull flerrättersmiddag i hotellets restaurang med utsikt över havet.

Dag 2 Kustvandring
Idag vandrar vi direkt från hotellet utmed stranden på mindre stigar bort mot udden Capo d´Enfola. Vandringen går mestadels längs havet med någon enstaka stigning,  förbi orörda vackra havsbukter med finkorniga sandstränder. På en punkt har man byggt en tunnel för att snabbare ta sig till nästa strand. När vi anländer till Capo d´Enfola, intar vi en lättare sen lunch innan vår buss tar oss tillbaka till hotellet och lite relax innan middagen.

Dag 3 Vandring Marciana Marina
Vi kör med vår buss längs landsvägen till den lilla kuststaden Marciana Marina. Hamnen var en viktig knutpunkt på medeltiden. Det var här man lastade av alla förnödenheter till huvudbyn Marciana uppe i bergen. Lasten transporterades sedan upp med hjälp av åsnor de dryga 300 metrarna uppför. Kuststaden var också ett centrum för fisket, speciellt för fiskandet av tonfisk.

Vi promenerar förbi det antika centrumet med huvudtorget och dess fantastiska “risseu” kullerstensmosaik framför heliga Klaras kyrka från 1600 talet. Vi ser även vakttornet som skulle skydda mot piratangrepp byggt under Cosimo dei Medici tid. Vi fortsätter sedan längs husen i hamnen och strandpromenaden tills vi når vandringsleden La Cala och den 4 timmar långa vandringen börjar. Den stiger dryga 150 m uppför och fortsätter sedan upp- och nedför med en total stigning på ca 400 meter under den cirka 4 timmar långa vandringen. Stigen består mestadels av jord men med vissa steniga partier. Hela tiden vandrar vi i skydd av stenekar och pinjeträd och med fantastiska vyer över det blågröna havet. Vi har sedan tid att ta något att dricka i den trevliga hamnen i Marciana Marina innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.

Dag 4 Vandring Madonna del Monte
Vår buss tar oss till bergsbyn Marciana Alta som ligger på en höjd av 375 möh och är därmed öns högst belägna by. Det är också en av öns äldsta byar vilket den antika fästningen vittnar om och där man tog skydd från pirater. Gränderna är mycket smala och i utkanten av byn börjar den breda, stenlagda stigen (Via crucis) som leder förbi 14 små kapell upp till kyrkan Madonna del Monte på 600 meters höjd. Kyrkan ligger precis nedanför toppen Monte Giove, en del av bergskedjan Monte Capanne. Kyrkan (troligen från 1500-talet) är ganska blygsam, men i dess omgivning finner man fina vyer över den nordvästra kusten och Sant’ Andrea. Här finns också ett ermitage och en källa med friskt vatten att läska sig av.

Vägen kantas till stor del av kastanjer och akaciaträd som skänker skugga en varm dag. Vi fortsätter den lättgångna stigen och gör en liten ”detour” för att beundra utsikten vid ett område av intressanta klippformationer På våren fullständigt exploderar ön i gult av buskar som ginst och här möter vi typisk medelhavs ”macchia.

Den lite lättare gruppen vandrar till byn Patresi, längs en något stenig stig nedför från cirka 600 höjdmeter till 250 möh, där byn ligger. Där blir gruppen upphämtad för vidare färd mot Chiessi, där det finns tid att inta något läskande i väntan på den andra gruppen. Den lite tuffare gruppen vandrar till Il Semaforo”, en övergiven militärpost, där man har en fantastisk utsikt över Patresi och Korsika. Vandringen går sedan mestadels nedför och avslutas sedan i Chiessi, en liten fiskeby på västra kusten kallad Costa del Sole.

Dag 5 Vandringsfri dag
Om man inte vill njuta av hotellets faciliteter med pool och strand, tar man sig enkelt till huvudorten Portoferraio. Andra förslag är att besöka Napoleons Villa dei Mulini i utkanten av Portoferraio eller hans sommarresidens Villa di San Martino.

Dag 6 Vandring Monte Capanne
Detta är enligt många veckans höjdpunkt, då vi besöker Elbas högsta topp, Monte Capanne på 1 018 möh. Toppen omgärdas av granitblock och låga buskar och en population av skygga mufflonfår. Vid klart väder så har man en fantastisk vy över Elba och de olika öarna i den toskanska skärgården. Beroende lite på gruppen, så finns här några olika alternativ.

Den tuffare gruppen startar i den lilla bergsbyn Poggio och vandrar uppför Monte Capannes sluttningar upp till toppen. Stigen lutar kraftigt uppför men vi belönas med en fantastisk utsikt när vi når toppen. Här har man en obeskrivlig 360 graders vy över hela den 224 km2 stora ön och med lite tur ser vi en klar dag Napoleons Korsika. Den lite lättare gruppen tar den lilla ståliften upp till toppen, en tur på drygt 15-20 minuter. Här har vi sedan tid att beundra den fantastiska utsikten och kanske ta något att dricka i den enkla baren innan vi långsamt vandrar nedför. De steniga slingrande stigarna för oss genom skuggigare partier med skog men bjuder också på strålande vackra vyer under vår vandring. Ofta hinner vi med att besöka den lilla medeltidsbyn Marciana Alta på vägen tillbaka och kanske läska oss med en inhemsk öl (varför inte prova det populära kastanjeölet?)hos Teresa vid torget.

Dag 7 Vandring runt Capoliveri
Idag utforskar vi den östra delen av ön, som är bland annat känd för sin mineralbrytning. Vi startar i den antika staden Capoliveri som fortfarande ser ut som den gjorde förr, tack vare den fagra flickan ”La Vantina”, som övertalade Napoleon att dra tillbaka sina trupper som stod beredda att attackera staden. Staden ligger på en kulle och grundades redan av etruskerna, då läget var strategiskt perfekt för att kontrollera både västra och södra delen av havet.

Det finns en mängd vandringsmöjligheter runt kullarna utanför staden som domineras av Monte Calamita, som formades för över 400 miljoner år sedan. Området är bland annat berömt för sina järntillgångar och numera räknas området till Unescos ”World Heritage geological sites”. Här finner man förutom järn över 150 andra mineraler och halvädelsten som kvarts, hematit, turmalin, pyrit, azurit, malakit, för att nämna några. Området är också känt för sina många orkidéer.

Efter en titt på den lilla bergsbyn Capoliveri och kanske en espresso, startar dagens vandring i byns utkant. Vi vandrar uppför en lite brantare backe och med en stigning på 200 höjdmeter. Båda grupperna följer en av de leder som finns runt Monte Calamita, men med lite olika längd och stigning. Vandringen går bland annat vidare längs kusten och här får vi lära oss mer om mineralbrytningen som ägde rum här ända fram till 1983. Mineralbrytningen har gamla anor och redan etruskerna bröt järnmalm här. Numer ser man endast de nedlagda gruvanläggningarna men man kan fortfarande spår efter mineraler och järn. Längs vår vandring längs kusten har vi en strålande utsikt bland annat över öarna Gemini, Pianosa och Montecristo. Båda grupperna avslutar sedan dagens vandring vid stranden ”La spiaggia di innamorati”, (”de försälskades strand”). Legenden säger att unga Maria från Capoliveri var helt galen av kärlek till Lorenzo och hoppade i havet efter sin älskade

Dag 8 Farväl till Elba
På morgonen efter frukost så tar vi åter bussen och färjan till fastlandet, för vidare färd mot flygplats och hemresa.

 

 

 

 

 

 

 

Flyg

Avresa från Arlanda
Flygbolag: Norwegian
Restid ca 3 timmar

DatumFlygUtresaHemresa
tis - tis Arlanda - Pisa 10.45 - 13.4014.20 - 17.15

Mellan Pisa och Elba är det transfer med egen buss och färja.

(uppdaterad 2017-09-28)

 

Resfakta

8 dagar
Pris: Från 16 750 kr

Ingår:

• Flyg Arlanda – Pisa t/r
• Transfer flygplats–hotell tur och retur
• Färja t/r Elba (Portoferraio)
• Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell i 7 nätter
• Frukostbuffé
• Sju flerrättersmiddagar exklusive måltidsdryck/en lättare lunch
• Fri tillgång till hotellets privata strand och pooler
• Fem guidade vandringar
• En vandringskarta per bokning
• Transport till och från vandring
• Svensk färdledning
• Flygskatter

Övrigt:

• Enkelrumstillägg: 1 950 kronor (begränsat antal)
• Eventuell dricks tillkommer

AvresaPrisKommentar
8 Maj 2018 16 750 kr Boka
11 September 2018 16 975 kr Boka
18 September 2018 16 975 krFör närvarande fullbokad.Vi jobbar på att få fler platser.

Sagt om resan

"Bästa hotellmaten någonsin! Varje måltid var ett smakfullt konstverk" "Bra och varierande vandring ar, kunniga och bra reseledare"

Tor Bengtsson (Elba maj 2016)

Liknande resor

Amalfikusten

Havsnära vandring längs "Italiens vackraste kustremsa". Vandring och besök på Capri, Vesuvius och Pompeji.

Andalusien

Upplev Spaniens essens under en vandringsvecka bland södra Spaniens vita byar - med Ronda och Granada

Andorra

Inklämt ­mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet ­Andorra.

Andorra Singelresa

Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Baskien

Vandring i gröna Spanien där Pilgrimsleden "Camino de Santiago", möter berg och hav.

Camino de Santiago

Vandra den klassiska pilgrimsleden - med WI Resors hög standard på boende och mat

Cinque Terre

Dessa fem små pittoreska byar med den dramatiska kusten är en favorit bland vandrare från hela världen.

Cinque Terre Weekend

Vackra Ligurienkusten med sina "Fem små byar" inbjuder till fina vandringar.

Cornwall

Kustvandringar i ett dramatiskt landskap

Cortina D’Ampezzo

En vandringsresa till Cortina. Upplev vandringar i Alpernas mest spektakulära landskap.

Costa Brava

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vacker natur och en vild kust.

Costa Brava Singelresa

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vackra berg och en vild kust.

Costa Brava Weekend Singelresa

En långhelg med härliga och kulturrika vandringar nära Medelhavet.

Dolomiterna Val Gardena

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Dolomiterna Val Gardena Singelresa

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Elba

Fantastisk vandring med vackra vyer på denna kuperade ö utanför Toscanas kust.

Galtür

Vandra i Österrikes vackra Tyrolen med Svd accent. Vi bor längst upp i Paznaundalen, i charmiga byn Galtür.

Gardasjön – Lago di Garda

Bergskedjan Monte Baldo tronar upp sig över Gardasjön, Italiens största sjö.

Gran Canaria

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Gran Canaria Singelresa

Ett perfekt ställe för en vandringsresa med flertalet vandringsleder.

Ischgl

Vår klassiska ”må bra-resa” med vackra vandringar, det eleganta hotellet och den trivsamma alpbyn.

Ischgl singelresa

Området erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Kaprun – Zell Am See

Glittrande sjöar, snövita glaciärer och blomstrande alpängar. Österrikes natur från sin vackraste sida.

Kitzbühel

En härlig vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kitzbühel Singelresa

En härlig singel vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kreta

Solsäkra Kreta har varit en favorit för sol & bad turister i många år men är också en fantastisk plats för vandring.

Kroatien Dalmatien

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien Dalmatien Singelresa

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet.

Kroatien Dalmatien Weekend

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet.

Kroatien Istriens öar

Med eget skepp tar vi oss runt i Kroatiska skärgården och vandrar varje dag på olika öar.

La Gomera

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Lech

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Lech Singelresa

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Madeira

Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar.

Madonna di Campiglio

På denna vandringsresa upplever vi Dolomiternas höga toppar & klassiska blommande alpängar i Adamello.

Madonna di Campiglio Singelresa

Singelresa till gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna

Mallorca

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Singelresa

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Weekend

En långhelg med härliga vandringar nära havet och i bergen. Förstklassigt boende i Sóller.

Marocko

Vi tar oss långt in i Imlildalen och kommer till berberbyn Imlil. 1 800 meter över havet ligger vårt boende.

Piemonte

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

Piemonte weekend

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

San Remo Weekend

Upplev Blomsterrivieran och naturen med de små medeltida byarna runt San Remo.

Sicilien

Sicilien imponerar med härligt klimat, dramatisk historia och orörd natur, perfekt för vandring!

Tatrabergen

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Tatrabergen Singelresa

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Toscana Weekend

Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi.

Umbrien

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Singelresa

Singel vandringsresa till Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Weekend

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Utah & Colorado

Utahs och Colorados natur och mäktiga canyons erbjuder vandringar man aldrig glömmer.

Val d’Isère

I franska alperna, nära gränsen till Italien, ligger den vackra och populära skidorten Val d’Isere.