0771-14 30 30

Gran Canaria

Vandringsresor i orörd natur

Introduktion

Det inre av Gran Canaria erbjuder fantastiska naturupplevelser med gröna skogar, dramatiska berg och orörda små byar, helt enkelt ett perfekt ställe för en vandringsresa. Förutom grönska och spektakulära vyer finns här dessutom ett rikt fågelliv. Gran Canarias flora bedöms vara lika unik som Galapagos, med över 500 egenutvecklade arter. Vi besöker byar och träffar lokalbor vars liv är näst intill opåverkade av de stora turiststråken utmed kusten.

Under veckan utforskar vi det bästa och vackraste av ett 800 km stort nätverk av vandringsleder. Vi gör dagsvandringar tillsammans med våra lokala svenska guider som har stor kunskap om både vandringar och den lokala kulturen.

Vi har även singelresor till Gran Canaria. Läs mer här… 

Vandring i mandelblom – specialavgång 21-28 januari 2018

Något av det vackraste man kan uppleva på Gran Canaria är att vandra i bergslandskapen när mandelträden blommar. Våren på Gran Canaria startar redan vid jul och nyår, i och med att mandelträden börjar att blomma. Från mitten av januari  till mitten av februari blommar tusentals mandelträd i vitt och rosa uppe i bergen.

Mandelträdet kommer ursprungligen från Asien.  I Grekland har mandelträd odlats sedan 400-talet f.Kr och till Gran Canaria kom de första träden på 1500-talet. Mandelträden står i dag kvar som vackra monument som påminner om svunna tider då produktionen av både söt- och bittermandel var stor här uppe i bergsbyarna och sysselsatte 100-tals personer. Sötmandel användes framförallt i mat och bakverk, medan bittermandeln användes inom kosmetikaindustrin.

Möt våren med oss på Gran Canaria, vandra i behaglig temperatur mellan vackra bergsbyar i grönskande och blomstrande dalgångar. Njut av vårdagar som tagna ur en filmscen från Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta. Som vanligt, när gruppen överstigar 15 deltagare, vandrar vi med två guider och två olika svårighetsgrader varje vandringsdag.

Boende

Vi bor bekvämt på den fyrstjärniga Parador de Cruz de Tejeda, mitt i Gran Canarias gröna vulkanlandskap. I Spanien finns 92 paradorer och den första öppnade redan 1928. Varje parador är unik och har alltid minst fyrstjärnig standard. Den är ofta inrymd i en byggnad av kulturell betydelse, som till exempel ett slott, kloster eller en borg. På Gran Canaria är den ritad av den kände konstnären Nestor Martin och ligger i ett bergspass med utsikt åt väster mot Spaniens högsta berg, den spektakulära bergstoppen Teide på Teneriffa.

Från de flesta hotellrum, har man också en magnifik vy och i direkt anslutning till hotellet ligger flera fina vandringsleder. Varje dag efter vandringarna, njuter vi av hotellets härliga spa-avdelning, samt inte att förglömma den goda maten i hotellets restaurang.
Se ett filmklipp från Paradoren här.
Om du vill se en prognos på vädret i Cruz de Tejeda, klicka här..

Program

Om vandringarna
Vandringsturismen är relativt ung på Gran Canaria, vilket innebär att även om det finns många fina vandringsleder i varierande svårighetsgrad, är få av lederna välmarkerade. De leder vi går är bitvis branta både uppför och utför, men inte mer avancerade än till exempel de i Alperna. Underlaget är oftast grus och sten med inslag av gamla stentrappor. Vandringarna är inte så tekniskt avancerade, men kräver dock god kondition.

Se vidare: 
– Generell information om våra vandringsresor >>
– Allmänna utrustningslistan >>

Planerat dagsprogram;
Lederna beskrivna nedan är exempel på några utav de många leder vi använder. Alla leder ingår i ett nätverk av drygt 800 km vandringsled som täcker Gran Canaria. Vi kommer under vandringsresan att välja ut de bästa och lämpligaste lederna för dagen och årstiden.

Dag 1 Ankomst

Transfer från flygplatsen till Hotel Parador de Cruz de Tejeda där vi efter incheckning kan njuta av en härlig middag i panoramarestaurangen med utsikt över den vackra Tejedadalen.

 

Dag 2 Artenara

Vi börjar vår vandring genom att följa bergskammen norrut från hotellet. På vår väg upp mot tallskogen stannar vi för att uppleva väderfenomenet “mar de nubes”; ett molntäcke som bildas när passadvinden kyls av på sin väg upp efter bergssidorna. Leden ringlar sig utefter kammen av en av Gran Canarias största calderor och tar oss  genom ett fantastiskt skogslandskap ner mot byn Artenara, hela tiden med otrolig utsikt.

Lunchen intar vi som vanligt på en fin utsiktspunkt och efter den vandrar vi ner till Artenara där vi har möjlighet att besöka det lilla grottkapellet, grotthus-muséet och ta en kaffe på en trevlig terrass. Efter detta lilla stopp kan man välja mellan transport tillbaka till Hotellet eller att vandra tillbaka. Tillbaka tar vi en lite annan led genom skogen och kommer sen tillbaka ut på kammen som vi följer söderut.

Vandringsalternativen är 8 eller 16 km. Rundturen tar totalt ca 6 timmar och man får totalt ca 500 höjdmeter både uppför och nedför.

 

Dag 3 Los Picos

Toppturen. Vandringen börjar antingen i Cruz Grande där vi tar oss upp för en av de bäst bevarade stenlagda stigarna på ön ”El Camino de la Plata”, eller lite högre upp. Båda lederna tar oss upp mot de högsta topparna på ön och vår lunch intar vi uppe på ”Campanario”-toppen på 1925 m.ö.h. Vi vandrar sen ner och genom skogsområdet ”Los Llanos de la Pez” och ut på en otroligt vacker stig som följer en kam tillbaka mot Cruz de Tejeda.

Vandringsalternativen är ca 10 eller 14 km. Som mest kan man få 700 höjdmeter uppför och ca 400 nedför. Tar ca 4-5 tim att vandra.

 

Dag 4 Tejeda

Leden startar utanför hotellet och tar oss i sydöstlig riktning runt och sedan ner i den fantastiska Tejedadalen och mot den lilla byn ”La Culata”, vi vandrar förbi pittoreska vitrappade gårdar där man fortfarande plöjer terrasserna med oxar och träplogar och där man får en känsla av att tiden har stannat upp sedan länge. I La Culata kan vi stanna för en fika och sen har man möjlighet att välja mellan två alternativ för att gå vidare mot byn Tejeda. På båda har vi fin utsikt över den västra delen av Gran Canaria och de mytomspunna monolitklipporna Roque Nublo och Roque Bentayga. Väl i Tejeda har vi tid att besöka byn och sedan kan man välja mellan att ta sig tillbaka till Hotellet med lokalbuss eller taxi eller att vandra upp igen.

Vandringsalternativen är således flera, från 10,5 km till, som mest ca 16 km. Det tar ca 4-6 tim att vandra. Höjdskillnad ca 550 m., uppför och nedför, för rundturen.

 

Dag 5 Ledig dag

Frukost på hotellet, därefter ledig dag. För de som vill ha storstadspuls tar man sig med buss ner till den fina provinshuvudstaden Las Palmas. Vill man kanske hellre vandra själv så finns det ett flertal leder som utgår från hotellet. Man kanske vill passa på att besöka de fina bergsbyarna i närheten eller bara slappna av en dag i den härliga miljön i och runt Paradoren i Cruz de Tejeda.

 

Dag 6 Pajonales

Denna dag börjar vi med en kortare transport ner till ”El Aserrador” där vi börjar vår vandring in i naturreservatet Pajonales.Vi följer en vacker kam med utsikt över ”Las Niñas”-dammen och de södra delarna av Gran Canaria. Vi avslutar i den lilla grottbyn ”El Juncal”, alternativt kan man fortsätta en bit in i en subtropisk dalgång, som vi kallar ”den glömda dalen”, med palmer,  gamla odlingsterrasser och förvildade mandelträd och nå byn via denna lite tuffare vandring.

Vandringsalternativen är på antingen 8 eller 14 km, med ca 700 höjdmeter uppför och 450 nedför för det längre alternativet. Total vandringstid ca 4-5 timmar. Efter att bussen återigen har hämtat oss kan vi stanna till i den lilla byn Ayacata för något varmt eller kallt att dricka.

 

Dag 7 Tamadaba

Den sista vandringsdagen på resan kräver något extra. Tamadaba är ett unikt och storslaget bergsmassiv som sträcker sig från havet upp till nästan 1500 m.ö.h. på den nordvästra sidan av Gran Canaria. Här växer Gran Canarias enda urskog som klarade sig undan Spanjorernas skövling på 1500-talet. Det finns ett flertal leder som går genom området och gemensamt för dem alla är den unika flora, den meterlånga skägglav som hänger i kanarietallens grenar och den stundals hisnande utsikten över de mäktiga klippformationerna och Atlanten.

En helt fantastisk led startar vid ett bergspass och tar oss ut på en bergskam och så småningom fram till utsiktspunkten Altavista. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod och brist på höjdrädsla. Men belöningen är oslagbar! Där intar vi vår lunch och tar oss sedan ner igen.

Vandringsalternativen är 10 eller 12 km,  höjdskillnad ca 450 m. Tid ca 4-5 timmar. (Rundtur)

 

Dag 8 Avresa

Efter frukost ledig morgon och sedan transfer till flygplatsen.

 

Flyg

DatumFlygUtresaHemresa
2017
sön 5/11- sön 12/11Arlanda - Gran Canaria09:55-14:5015:40-22:35
2018
sön 21/01 - sön 28/01Arlanda - Gran Canaria10:15 - 15:2016:20 - 23:05
lör 17/3 - lör 24/3*Arlanda - Gran Canaria10:05 - 15:1016:10 - 23:00
lör 17/3 - lör 24/3*Landvetter - Gran Canaria12:00 - 16:2517:15 - 23:45

*OBS gemensam transfer flygplats – hotell tur och retur
Flygbolag: 2017 Norwegian      2018 SAS / Norwegian

Avresa från övriga flygplatser på förfrågan och mot tillägg. Transfer till/från hotellet på egen bekostnad om ej flygtider passar busstransfern för Stockholmsflyget.

Transfer i restid från Las Palmas flygplats till hotellet ca 1 timme.

Resfakta

8 dagar
Pris: Från 15 250 kr

 Ingår:

 • Flyg Arlanda/Landvetter–Las Palmas tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnig Parador i 7 nätter
 • Frukostbuffé
 • Sju flerrättersmiddagar exklusive måltidsdryck
 • Tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt:

 • Enkelrumstillägg 1 800 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer
AvresaPrisKommentar
05 November 2017 15 250 krEj bokningsbar
21 Januari 2018 15 750 krSpecialavgång mandelblomsvandring. Fullbokad.
17 Mars 2018 15 750 Ej bokningsbar

Foton

Karta

Video

Sagt om resan

Vandringarna på Gran Canarias var fantastiska! Den sista vandringsdagen till Tamadaba var något alldeles extra, en sagolikt vacker led som tog oss ut på en bergskam och så småningom till utsiktspunkten Alta Vista. Detta var vår 10:e resa med WI Resor och kanske den bästa hittills.

Gun & Magnus Peterson, Tranås

Liknande resor

Amalfikusten

Havsnära vandring längs "Italiens vackraste kustremsa". Vandring och besök på Capri, Vesuvius och Pompeji.

Andalusien

Upplev Spaniens essens under en vandringsvecka bland södra Spaniens vita byar - med Ronda och Granada

Andorra

Inklämt ­mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet ­Andorra.

Andorra Singelresa

Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Baskien

Vandring i gröna Spanien där Pilgrimsleden "Camino de Santiago", möter berg och hav.

Cinque Terre

Dessa fem små pittoreska byar med den dramatiska kusten är en favorit bland vandrare från hela världen.

Cinque Terre Weekend

Vackra Ligurienkusten med sina "Fem små byar" inbjuder till fina vandringar.

Cornwall

Kustvandringar i ett dramatiskt landskap

Cortina D’Ampezzo

En vandringsresa till Cortina. Upplev vandringar i Alpernas mest spektakulära landskap.

Costa Brava

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vacker natur och en vild kust.

Costa Brava Singelresa

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vackra berg och en vild kust.

Costa Brava Weekend Singelresa

En långhelg med härliga och kulturrika vandringar nära Medelhavet.

Dolomiterna Val Gardena

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Dolomiterna Val Gardena Singelresa

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Elba

Fantastisk vandring med vackra vyer på denna kuperade ö utanför Toscanas kust.

Gardasjön – Lago di Garda

Bergskedjan Monte Baldo tronar upp sig över Gardasjön, Italiens största sjö.

Gran Canaria

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Gran Canaria Singelresa

Ett perfekt ställe för en vandringsresa med flertalet vandringsleder.

Ischgl

Vår klassiska ”må bra-resa” med vackra vandringar, det eleganta hotellet och den trivsamma alpbyn.

Ischgl singelresa

Området erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Kaprun – Zell Am See

Glittrande sjöar, snövita glaciärer och blomstrande alpängar. Österrikes natur från sin vackraste sida.

Kitzbühel

En härlig vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kitzbühel Singelresa

En härlig singel vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kreta

Solsäkra Kreta har varit en favorit för sol & bad turister i många år men är också en fantastisk plats för vandring.

Kroatien Dalmatien Singelresa

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien Weekend

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Dalmatien

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Istriens öar

Med eget skepp tar vi oss runt i Kroatiska skärgården och vandrar varje dag på olika öar.

La Gomera

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Lech

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Lech Singelresa

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Madeira

Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar.

Madonna di Campiglio

På denna vandringsresa upplever vi Dolomiternas höga toppar & klassiska blommande alpängar i Adamello.

Madonna di Campiglio Singelresa

Singelresa till gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna

Mallorca

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Singelresa

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Weekend

En långhelg med härliga vandringar nära havet och i bergen. Förstklassigt boende i Sóller.

Marocko

Vi tar oss långt in i Imlildalen och kommer till berberbyn Imlil. 1 800 meter över havet ligger vårt boende.

Piemonte

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

Piemonte weekend

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

Priorat med Svd accent

Vackra vandringar i ett av Spaniens hetaste vindistrikt. Vackra berg varvat med charmiga byar.

San Remo Weekend

Upplev Blomsterrivieran och naturen med de små medeltida byarna runt San Remo.

Tatrabergen

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Tatrabergen Singelresa

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Toscana Weekend

Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi.

Umbrien

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Singelresa

Singel vandringsresa till Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Weekend

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Utah & Colorado

Utahs och Colorados natur och mäktiga canyons erbjuder vandringar man aldrig glömmer.

Val d’Isère

I franska alperna, nära gränsen till Italien, ligger den vackra och populära skidorten Val d’Isere.