0771-14 30 30

Kroatien Istriens öar

Naturskön kryssning och vandring.

Introduktion

Upptäck tjusningen med att kryssa i norra Kroatiens fantastiska skärgård och utforska naturen till fots. Vi bor på ett trivsamt fartyg och förutom havsnära vandring, besöker vi charmiga byar och njuter av sol och hav.

Vi flyger till Venedig och transferbussen tar oss till Rijeka, där vi hälsas väl­komna ombord på vårt fartyg av vår kapten med besättning.

Kvarnerbukten och Istriens öar bjuder på vacker natur och bad. Den här delen av Kroatien är betydligt grönare än öarna i söder och lite mindre turistig. Naturen på öarna består både av skog, samt lite kargare natur och är perfekt för vand­ring. Här har vandringsturismen precis börjat. Förutom att vandra gör vi strandhugg för bad och hinner under veckan besöka öarna Rab, Losinj och Cres. På våra vandringar har vi för det mesta en fantastisk utsikt ut över det turkosblå havet.

På denna kryssning har vi kombinerat så att man antingen kan välja att vandra eller cykla. Både cykelgruppen och vandringsgruppen kryssar tillsammans på M/S Aria. Notera att du väljer om du vill vandra eller cykla redan vid bokningstillfället. (Det går alltså inte att byta från vandring till cykel. Detta pga att cyklarna måste förbokas och exakt antal cyklar lastas på båten. Om du bokat cykel, men vill vandra någon dag så går det dock bra. Är man ett sällskap går det också bra att några cyklar och att några vandrar).

 

Boende

BOENDE PÅ BÅT

Vi har vår egen båt med endast WI-Resors gäster under hela veckan. Vi bor på M/S Aria, en av de högre kategorierna av båtar i denna storlek som trafikerar dessa vatten. M/S Aria har en längd på närmare 40 meter och har 17 gästhytter, matsal, bar, samt allmänna utrymmen, där man kan njuta av solen och vyerna.

Det finns tre typer av hytter. Grundpriset är baserat på nedre däck. Övre däck och huvuddäck fås mot tillägg. Alla hytter har bekvämligheter som dusch, toalett samt luftkonditionering. Denna inkvartering kan dock inte jämföras med den standard och storlek vi har på hotellen på våra övriga vandringar. Förutom frukost varje morgon, äter vi lunch eller middag ombord. De kvällar vi inte äter på båten, äter vi iland på egen hand eller tillsammans med gruppen. Den kroatiska maten är av en mer rustik stil. Då man till sjöss har mindre köksutrymmen, blir måltiderna av lite enklare slag än vår normala standard.

Program

OM VANDRINGARNA

Öarna är mjukt kuperade och vandringarna går som högst upp på 400–500 meter över havet. Terrängen är vanligtvis stenig och marken är oftast täckt av vilda kryddväxter, som timjan, rosmarin och lavendel. Ingen vandring är tekniskt svår men kan vara konditionskrävande. Den lätta vandringsnivån är en variant av den medelsvåra. Vandringsdagarna är olika långa och erbjuder tid till bad flera av dagarna. En buss tar oss sista dagen till naturparken Poklon, där vi startar vår vandring i Uckabergen.

Våra dagar börjar med frukost ombord och vi ger oss sedan ut på dagens vandring. Vi vandrar därefter fram till lunch/tidig eftermiddag och äter sedan antingen lunch under vandringen eller tillbaka på båten. Det brukar även finnas tid för bad på något lämpligt ställe innan nästa strandhugg. När vi lagt till hinner vi oftast med en tur på stan innan det är dags för middag ombord eller på restaurang. Däremellan kan man njuta av närheten till havet ombord på däck eller i trevligt sällskap i baren. För dem som inte vill vandra går det bra att stanna på båten, insupa atmosfären eller kanske ta ett dopp.

Se vidare:
– Generell information om våra vandringsresor >>
– Allmänna utrustningslistan >>
– Läs mer om vår cykelresa Kroatien kryss>>

Preliminärt dagsprogram (observera att programmet kan behöva ändras)

Dag 1 Avresa och ankomst Rijeka
Vi flyger till Venedig och transferbussen tar oss till Rijeka, där vi hälsas välkomna ombord på vårt
fartyg av kapten med besättning.  (Ingår middag) (ingen vandring)

Dag 2 Opatija – Lovran -Rab
Vi beger oss med båten till Opatija, en populär kurort som attraherat turister från hela Europa över 160 år. Hit kom både kungligheter och kända personer, vilket de många praktfulla villorna och ståtliga hotellen från denna period vittnar om. Denna dag gör vi en lättare vandring med våra cykelkamrater längs den vackra strandpromenaden “Lungomare” bort till staden Lovran. Här möts vi upp av vårt skepp som tar oss i riktning mot Rab. Lunch ombord under det att vi seglar. Om vädret tillåter stannar vi i en vik och tar oss ett eftermiddagsbad innan vi fortsätter mot Rab där vi övernattar. Ön ligger vackert i Kvarnerbukten och är en av de grönaste öarna samt känd för sina fyra klocktorn. Förutom de historiska sevärdheterna erbjuder det pittoreska Rab ett centrum med trånga gränder, caféer och restauranger. Tillsammans gör vi en stadsvandring före middagen som intas på en lokal restaurang på egen hand. (Ingår frukost/ lunch) (promenad 2,5 tim, segling 4 tim)

Dag 3 Rab – Losinj
Efter frukost vandrar den ena vandringsgruppen upp till Rabs högsta punkt, Kamenjac, på 410 möh. Efter att ha njutit av utsikten från toppen, beger vi oss tillbaka. Den andra gruppen vandrar genom naturparken och följer viken som skär genom ön. Under återvand-ringen passerar man badplatsen och ett café. Om vädret tillåter är detta ett uppskattat stopp nära hamnen. Lunch ombord under seglingen mot ön Losinj och den lilla staden Mali Losinj. Det är en vacker historisk gammal stad, som tidigare hade skeppsbyggnad som huvudnäring. Typiskt för själva ön är den hundra år gamla pinjeskogen och en stor variant av flora och kryddväxter. Här är klimatet behagligt året runt. Vattnet runt södra Losinj är känt för sina flasknosdelfiner och öns ekocenter arbetar för delfinernas fortlevnad. Det är en av de grönaste av Kvarnerbuktens öar. Losinj är också en skön blandning av Balkan och Italienska Rivieran med ett stort utbud av restauranger och cafeér. Vi lägger till i en vik på Losinj för bad innan vi seglar in i Mali Losinjs hamn. (Ingår frukost/ lunch) (vandring 4-5 tim, segling 4 tim.)

Dag 4 Mali Losinj
Efter frukost vandrar vi från hamnen utmed strandpromenaden och vidare till en lämplig badvik där vi gör ett stopp för bad. Vi vandrar sedan vidare upp på öns topp för att njuta av utsikten. Vandringen fortsätter ner till den lilla pittoreska byn Veli Losinj där vi äter lunch och kanske smakar byns fantastiska glass. Den andra gruppen vandrar samma väg till badplatsen men väljer sedan att gå på lite lägre höjd. Tillbaka i Mali Losinj går vi utmed vattnet och njuter av den vackra kustremsan. (Ingår frukost/middag) (vandring 4-6 tim, segling 0 tim)

Dag 5 Losinj – Osor – Martinscica/Cres
Vi lämnar Losinj tidigt på morgonen och äter frukost under seglingen till Osor. Ön Losinj är en del av Cres-Losinj och vid lilla byn Osar finns det en bro som förbinder de båda öarna. Längre tillbaka i tiden var byn en livlig och viktig plats men idag är det en liten sömnig by. Osor är vårt första mål denna morgon och idag ska vi vandra upp till Osorcica på cirka 300 möh. Här uppifrån har vi en magnifik utsikt över flera av de omkringliggande öarna, Mount Velebit och Istriens kust. I det öppna landskapet mellan sten och buskvegitation, hittar man en hel del vilda kryddväxter som timjan, rosmarin och lavendel. Man vandrade i detta område redan i slutet av 1800-talet. Det finns alternativa vägar denna dag men båda grupperna intar lunch på samma bergsrestaurang. Rundtur/bad i Osor innan det blir dags för avresa till Martinscica på ön Cres. (Ingår frukost/sopplunch/middag) (vandring 4-6 tim, segling 3,5 tim).

Dag 6 Martinscica – Cres
Cres är normalt sätt lite brantare än Losinj och har ett rikt djurliv och bra vandringsleder. Vår vandring idag bjuder på hissnande vyer, då vi vandrar längs åsen Helm 482 möh med utsikt över Cres stora naturliga sötvattenssjö, som försörjer ön med dricksvatten. Ön är även känd för sin produktion av olivolja. Vi kommer så småningom fram till by Lubinice, där vi tar en välförtjänt paus och äter vår inhandlade picknick. Byn ligger på en klippa och man kan fortfarande ana fornstora dagar, men idag har byn med sina typiska stenhus endast knappt 20 fast bosatta. Här njuter vi av den sena eftermiddagen innan vi far vidare mot staden Cres för övernattning och middag. (även två vandringsvarianter denna dag).
(Ingår frukost/middag) (vandring 5-6 tim, segling 1,5 tim).

Dag 7 Cres – Opatija med vandring i Ucka
Staden Cres med sitt venetianska inflytande, ligger på västra sidan av ön i en skyddad hamn. Staden ligger vackert belägen med omliggande berg och olivlundar, sin strand-promenad, pastellfärgade byggnader och fiskebåtar. På morgonen är det dags att ta farväl av Istriens övärld, för vår sista vandringstur på fastlandet. Vi släpper av cykelgruppen på ön Krk och en buss tar oss vidare till naturparken Poklon på fastlandet och upp dryga 1 000 meter, där vi startar vår vandring i Ucka bergen (två alternativa vandringsgrupper). Detta bergsmassiv skiljer sig från vandringen på öarna. Här möter vi mer tät lövskog och inte den karga natur som på öarna. När vi kommit upp till toppen Vojak 1 400 möh, har vi en klar dag utsikt över Istriens jordbrukslandskap åt ena hållet och Kvarnerbukten och dess öar åt det andra hållet. Detta är vår sista kväll tillsammans och kanske hinner vi med en sista titt på Rijeka.
(Ingår frukost/ middag) (vandring 4 tim, segling 3,5 tim + busstransfer).

Dag 8 Rijeka – Hemresa
Efter frukost är det dags att ta farväl av Kroatien för vidare resa mot Stockholm.

Flyg

Avreseort: Arlanda
Ankomstort: Venedig
Flygtid: ca 2,5 tim
Flyg: Norwegian

Utresa lördagar                Hemresa lördagar
09.50-12.30                       13.05-15.35

(Uppdaterat 2017-11-20)

Transfer i restid från Venedig till båten ca 3 timmar exklusive rast.

 

   
       

 

Resfakta

8 dagar
Pris: Från 18 650 kr

Ingår:

• Flyg Arlanda–Venedig tur och retur
• Transfer flygplats–båt tur och retur
• Del i dubbelkabin nedre däck
• Frukost
• Lunch alternativt middag exklusive mål­tidsdryck
• Sex dagar guidade vandringar
• En karta per bokning
• Svensk färdledning
• Flygskatter

Övrigt

• Tillägg övre däck 1 800 kr/person
• Tillägg huvuddäck 1 350 kr/person
• Enkelhyttstillägg 3 750 kr (gäller nedre däck. För andra däckskategorier kontakta WI-Resor.)
• Eventuell dricks tillkommer

AvresaPrisKommentar
15 September 2018 18 650 KR Boka

Liknande resor

Amalfikusten

Havsnära vandring längs "Italiens vackraste kustremsa". Vandring och besök på Capri, Vesuvius och Pompeji.

Andalusien

Upplev Spaniens essens under en vandringsvecka bland södra Spaniens vita byar - med Ronda och Granada

Andorra

Inklämt ­mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet ­Andorra.

Andorra Singelresa

Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Baskien

Vandring i gröna Spanien där Pilgrimsleden "Camino de Santiago", möter berg och hav.

Camino de Santiago

Vandra den klassiska pilgrimsleden - med WI Resors hög standard på boende och mat

Cinque Terre

Dessa fem små pittoreska byar med den dramatiska kusten är en favorit bland vandrare från hela världen.

Cinque Terre Weekend

Vackra Ligurienkusten med sina "Fem små byar" inbjuder till fina vandringar.

Cornwall

Kustvandringar i ett dramatiskt landskap

Cortina D’Ampezzo

En vandringsresa till Cortina. Upplev vandringar i Alpernas mest spektakulära landskap.

Costa Brava

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vacker natur och en vild kust.

Costa Brava Singelresa

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vackra berg och en vild kust.

Costa Brava Weekend Singelresa

En långhelg med härliga och kulturrika vandringar nära Medelhavet.

Dolomiterna Val Gardena

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Dolomiterna Val Gardena Singelresa

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Elba

Fantastisk vandring med vackra vyer på denna kuperade ö utanför Toscanas kust.

Galtür

Vandra i Österrikes vackra Tyrolen med Svd accent. Vi bor längst upp i Paznaundalen, i charmiga byn Galtür.

Gardasjön – Lago di Garda

Bergskedjan Monte Baldo tronar upp sig över Gardasjön, Italiens största sjö.

Gran Canaria

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Gran Canaria Singelresa

Ett perfekt ställe för en vandringsresa med flertalet vandringsleder.

Ischgl

Vår klassiska ”må bra-resa” med vackra vandringar, det eleganta hotellet och den trivsamma alpbyn.

Ischgl singelresa

Området erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Kaprun – Zell Am See

Glittrande sjöar, snövita glaciärer och blomstrande alpängar. Österrikes natur från sin vackraste sida.

Kitzbühel

En härlig vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kitzbühel Singelresa

En härlig singel vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kreta

Solsäkra Kreta har varit en favorit för sol & bad turister i många år men är också en fantastisk plats för vandring.

Kroatien Dalmatien

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien Dalmatien Singelresa

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet.

Kroatien Dalmatien Weekend

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet.

Kroatien Istriens öar

Med eget skepp tar vi oss runt i Kroatiska skärgården och vandrar varje dag på olika öar.

La Gomera

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Lech

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Lech Singelresa

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Madeira

Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar.

Madonna di Campiglio

På denna vandringsresa upplever vi Dolomiternas höga toppar & klassiska blommande alpängar i Adamello.

Madonna di Campiglio Singelresa

Singelresa till gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna

Mallorca

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Singelresa

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Weekend

En långhelg med härliga vandringar nära havet och i bergen. Förstklassigt boende i Sóller.

Marocko

Vi tar oss långt in i Imlildalen och kommer till berberbyn Imlil. 1 800 meter över havet ligger vårt boende.

Piemonte

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

Piemonte weekend

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

San Remo Weekend

Upplev Blomsterrivieran och naturen med de små medeltida byarna runt San Remo.

Sicilien

Sicilien imponerar med härligt klimat, dramatisk historia och orörd natur, perfekt för vandring!

Tatrabergen

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Tatrabergen Singelresa

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Toscana Weekend

Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi.

Umbrien

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Singelresa

Singel vandringsresa till Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Weekend

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Utah & Colorado

Utahs och Colorados natur och mäktiga canyons erbjuder vandringar man aldrig glömmer.

Val d’Isère

I franska alperna, nära gränsen till Italien, ligger den vackra och populära skidorten Val d’Isere.