0771-14 30 30

La Gomera

Vandring på grönaste Kanarieön

Introduktion

La Gomera, som är en av de sju Kanarieöarna, är verkligen en spektakulär plats. Likt de andra öarna är norrsidan frodig och grön emedan södra sidan är torr. Men i flera avseenden är la Gomera mycket annorlunda från t.ex. Teneriffa och Gran Canaria, och då inte enbart i avsaknad av långa stränder med stora hotellkomplex, vilket gör att massturism aldrig hittat hit.  Ön i sig kan tyckas svårtillgänglig med branta klippor som stupar ner i havet och djupa raviner som sträcker sig upp mot mitten av ön. Men kanske det mest spektakulära med la Gomera är de högt belägna bergen som täcks av en subtropisk regnskog, den eviggröna lagerträdskogen ”Bosque del Cedro, som är den bäst bevarade Laurisilva i världen. När vi passerar från en klimatzon till en annan så upplever vi inom ett par hundra meter totalt olika miljöer och även om snittemperaturen bara skiljer 6 grader mellan sommar och vinter så kan det på samma dag skilja över 15 grader från en plats till en annan på ön.

Det säger sig självt, detta måste vara en fantastisk plats att vandra på. Och det är det.  Med över 600 km markerade leder så finns det mycket att välja på. Under en vandringsvecka med WI Resor får du uppleva många olika miljöer och svårighetsgraden kan du delvis själv bestämma.

Vi bor i Playa de Santiago som ligger på den södra sidan av ön och som är torr och varm även i februari. Vårt boende ”Hotel Jardin Tecina” är en lite större anläggning med flera poolområden och kanske det boende på la Gomera som håller högst standard.

För att ta sig till la Gomera flyger man till Teneriffa och därifrån höghastighetsfärja till grannön la Gomera.

Boende

Under veckan bor vi på Hotel Jardin Tecina som är La Gomeras kanske bästa hotell, byggt i vacker, klassisk kanarisk stil med flera huskroppar i två plan. Hotellet ligger lugnt på en udde högt över havet med en härlig utsikt. Hela området omges av en stor och vacker trädgård så man uppfattar aldrig att det är en ganska stor anläggning. De har egen odling av grönsaker, kryddor och frukt som vi får ta del av på våra middagar. Här finns fyra olika pooler var och en med sin egen karaktär. Du kan också ta en hiss genom berget ner till havsnivå där hotellet har en restaurang och en poolanläggning. Under hösten 2017 färdigställs ett helt nytt utomhusspa där man också kan boka olika behandlingar.

På området finns flera olika restauranger. Fyra middagar intar vi i huvudrestaurangen där det finns ett dignande buffébord att välja från. Två av kvällarna kommer vi att besöka någon av de andra restaurangerna och en kväll får man välja något på egen hand.

Här finns också andra aktiviteter som kan bokas, så som paddeltennis och inte minst deras vackra 18-håls golfbana (krävs grönt kort och minimum 36 hcp).

Våra rum är standard rum och är rymliga, ljusa och håller en god fyrstjärnig kvalitet. Vill man ha havsutsikt från balkongen/terrassen så finns möjlighet att uppgradera till Superior, vilket kostar 2 400 kr/rum.

Utöver att hotellet erbjuder allt man kan tänka så har vi valt det pga dess läge på sydsidan av la Gomera. Här är det nästan alltid tort och varmt, vilket kan vara skönt om man har vandrat upp i bergen eller i en regnskog under dagen.

Program

Om vandringarna
Det finns mängder av vandringsleder på la Gomera och även stigar och grusvägar som inte är officiella vandringsleder. Därför går det relativt enkelt att gör variationer av en och samma led om man vill att den skall vara lite enklare eller lite tuffare. Här nedan beskrivs en version av en aktuell led, men den går alltså att variera. Vid en grupp på sexton eller fler så är det alltid två vandringsguider och vi kommer då erbjuda en tuffare variant och en enklare variant av det som står nedan. Observera att detta är ett föreslaget program som kan komma att ändras. Säkert är att vandringsguiden erbjuder det bästa utifrån de förutsättningar som gäller just den vecka ni är nere och vandrar.

Varje dag innebär en busstur till och från vandringen. Denna busstur tar oftast mellan 20-60 minuter. De flesta dagarna äter vi pick nick lunch, vilket man kan köpa vid hotellet. Information om vandringarna och luncharrangemang ges av vandringsledaren kvällen före.

Se vidare: 
– Generell information om våra vandringsresor >>
– Allmänna utrustningslistan >>

Dag 1  – Det vilda nordväst

Dagens vandring börjar vid en utsiktspunkt ca 800 meter över havet på den nordvästra sidan av ön. Vi vandrar genom både busklandskap och små skogsdungar med bananpalmer. Så småningom får vi härliga vyer över ett terrasserat landskap med gamla vinodlingar på vår väg ner till byn Vallehermoso. Detta är det gamla kulturella centrumet på la Gomera och vi får tillfälle att göra oss bekanta med byn och kanske inta något att dricka innan bussen tar oss hem till hotellet igen.

100 m stigning och 700 m utför. Ca 4-5 timmars vandring

Dag 2 – Herdestigen

Vi startar vandringen i utkanten av nationalparken Garajonay där vi möter mossbeklädda trädstammar och hög luftfuktighet. Vårt första mål är öns högsta punkt där vi får fin utsikt. Därefter vandrar vi utmed en djup ravin och beundrar samtidigt utsikten över det mäktiga platta berget Fortaleza, la Gomeras eget ”Table Mountain”. Vandringen fortsätter genom ett terrasserat landskap till en by som är känd för sin keramikhantverk. Vi stannar slutligen på en liten servering som heter Victoria’s, där man kan få smaka på någon lokal specialitet.

250 m stigning och 250 m utför. Ca 4-5 timmars vandring.

Dag 3 – Regnskogen – el Cedro

Denna dag får vi uppleva en av världens äldsta regnskogar, el Cedro. Den höga luftfuktigheten gör området mycket frodigt och vi möter botaniska och etnografiska skatter. Vi ser växter som ljunghedskrenelering, atlantisk pors och laurisilva. Särskilt utmärkande är många olika typer av träd som är vanliga i Garajonay, till exempel mahognyträd, lagerträd och lindar. Leden slutar vid ån Cedro vid ett 150 meter högt vattenfall som året runt fyller dammarna i jordbruksdalen Hermigua.

550 m stigning och 500 m utför. 4-5 timmars vandring

Dag 4 – Vandringsfri dag

Ett bra tillfälle att njuta av det sköna vädret och kanske ligga vid poolen med en spännande bok. Er guide kommer att berätta mer om vilka möjligheter som finns att göra denna dag, allt från dykturer, paddeltennis, golf eller kanske ta sig till la Gomeras lilla huvudstad San Sebastian.

Dag 5 – Palmdalen

Denna vandring går på öns sydsida. Bussen tar oss upp mot mitten av ön till början av dalgången som vi sedan vandrar i under dagen, med havet i blickfånget. Här växer det många olika träd och buskar och vi får se vild agavekaktus, fikon- och mandelträd. Efter en paus fortsätter vi och kommer till gamla palmodlingar och vi går på urgamla stigar som var enda förbindelsen till de olika byarna i denna en av la Gomeras vackraste dalar.

50 m stigning och 800 m utför. 4-5 timmars vandring

Dag 6 – Roque Agando

Roque Agando är den mest framträdande av en grupp vulkaniska pluggar som kallas helt enkelt Los Roques, nära centrum av ön. De andra heter Roque Ojila och Roque Zarcita. Denna klippa är den mest fotograferade klippan på ön och med Vulkanen Teide (på grannön Tenneriffa) i bakgrunden så blir det också vackra bilder.

Vi gör en rundtur där vi kommer tillbaka till samma punkt där vi började. Vandringen karakteriseras framförallt av sina fantastiska vyer.

650 m stigning och 650 m utför. Ca 4-5 timmar.

Flyg

DatumFlygUtresaHemresa
sön 4/2 - sön 11/2Arlanda - Tenneriffa08:00 - 12.5514:50 - 21:35
sön 11/3 - sön 18/3Arlanda - Tenneriffa08:00 - 12.5514:50 - 21:35

Flygbolag: Thomas Cook Airlines

Vi flyger till Teneriffa syd. Här väntar vår buss som kör på bilfärjan över till La Gomera. Under färjeturen kliver vi av bussen då det finns utsiktsdäck, servering, m.m. på färjan. Efter 50 minuter anländer vi San Sebastian och nu är det bara 45 minuters bussresa kvar tills vi når hotellet.

Resfakta

8 dagar
Pris: Från 17 350 kr

 Ingår:

 • Flyg Arlanda/Landvetter – Teneriffa tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur inkl båt Teneriffa – la Gomera
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell i 7 nätter
 • Frukostbuffé
 • 6 middagar exklusive måltidsdryck
 • 1 lunch
 • Tillgång till hotellets olika pooler
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt:

 • Enkelrumstillägg 1 800 kr
 • Superior dubbelrum: 1 200 kr/pers
 • Inträde SPA-avdelning
 • Eventuell dricks tillkommer
AvresaPrisKommentar
04 Februari 2018 17 350 krFullbokad
11 Mars 2018 17 350 krEnkelrum slut, på förfrågan. Boka
18 November 2018 17 500 kr Boka

Liknande resor

Amalfikusten

Havsnära vandring längs "Italiens vackraste kustremsa". Vandring och besök på Capri, Vesuvius och Pompeji.

Andalusien

Upplev Spaniens essens under en vandringsvecka bland södra Spaniens vita byar - med Ronda och Granada

Andorra

Inklämt ­mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet ­Andorra.

Andorra Singelresa

Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Baskien

Vandring i gröna Spanien där Pilgrimsleden "Camino de Santiago", möter berg och hav.

Camino de Santiago

Vandra den klassiska pilgrimsleden - med WI Resors hög standard på boende och mat

Cinque Terre

Dessa fem små pittoreska byar med den dramatiska kusten är en favorit bland vandrare från hela världen.

Cinque Terre Weekend

Vackra Ligurienkusten med sina "Fem små byar" inbjuder till fina vandringar.

Cornwall

Kustvandringar i ett dramatiskt landskap

Cortina D’Ampezzo

En vandringsresa till Cortina. Upplev vandringar i Alpernas mest spektakulära landskap.

Costa Brava

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vacker natur och en vild kust.

Costa Brava Singelresa

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vackra berg och en vild kust.

Costa Brava Weekend Singelresa

En långhelg med härliga och kulturrika vandringar nära Medelhavet.

Dolomiterna Val Gardena

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Dolomiterna Val Gardena Singelresa

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Elba

Fantastisk vandring med vackra vyer på denna kuperade ö utanför Toscanas kust.

Galtür

Vandra i Österrikes vackra Tyrolen med Svd accent. Vi bor längst upp i Paznaundalen, i charmiga byn Galtür.

Gardasjön – Lago di Garda

Bergskedjan Monte Baldo tronar upp sig över Gardasjön, Italiens största sjö.

Gran Canaria

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Gran Canaria Singelresa

Ett perfekt ställe för en vandringsresa med flertalet vandringsleder.

Ischgl

Vår klassiska ”må bra-resa” med vackra vandringar, det eleganta hotellet och den trivsamma alpbyn.

Ischgl singelresa

Området erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Kaprun – Zell Am See

Glittrande sjöar, snövita glaciärer och blomstrande alpängar. Österrikes natur från sin vackraste sida.

Kitzbühel

En härlig vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kitzbühel Singelresa

En härlig singel vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kreta

Solsäkra Kreta har varit en favorit för sol & bad turister i många år men är också en fantastisk plats för vandring.

Kroatien Dalmatien

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien Dalmatien Singelresa

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet.

Kroatien Dalmatien Weekend

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet.

Kroatien Istriens öar

Med eget skepp tar vi oss runt i Kroatiska skärgården och vandrar varje dag på olika öar.

La Gomera

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Lech

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Lech Singelresa

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Madeira

Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar.

Madonna di Campiglio

På denna vandringsresa upplever vi Dolomiternas höga toppar & klassiska blommande alpängar i Adamello.

Madonna di Campiglio Singelresa

Singelresa till gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna

Mallorca

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Singelresa

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Weekend

En långhelg med härliga vandringar nära havet och i bergen. Förstklassigt boende i Sóller.

Marocko

Vi tar oss långt in i Imlildalen och kommer till berberbyn Imlil. 1 800 meter över havet ligger vårt boende.

Piemonte

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

Piemonte weekend

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

San Remo Weekend

Upplev Blomsterrivieran och naturen med de små medeltida byarna runt San Remo.

Sicilien

Sicilien imponerar med härligt klimat, dramatisk historia och orörd natur, perfekt för vandring!

Tatrabergen

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Tatrabergen Singelresa

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Toscana Weekend

Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi.

Umbrien

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Singelresa

Singel vandringsresa till Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Weekend

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Utah & Colorado

Utahs och Colorados natur och mäktiga canyons erbjuder vandringar man aldrig glömmer.

Val d’Isère

I franska alperna, nära gränsen till Italien, ligger den vackra och populära skidorten Val d’Isere.