0771-14 30 30

Madeira

En vandringsresa på Atlantens pärla

Introduktion

Madeira är en mycket spektakulär ö, cirka 40 mil nordväst om Kanarieöarna i Atlanten med sitt vulkaniska ursprung och toppar på nästan 2 000 meters höjd. Men till skillnad från andra vulkanöar, som tex Lanzarote, har Madeira en mycket riklig vegetation och ön präglas av typiska mikroklimat från subtropiskt till tropiskt. Ön är sedan många år känd för sina vackra vandringar. Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar, ofta på lite planare mark, där man går utmed gamla vattenkanaler som än idag försörjer ön med dricksvatten. Under veckan prövar vi olika typer av vandringar och får uppleva många olika miljöer. På den lediga dagen finns det möjlighet att besöka Funchal och promenera på den vackra strandpromenaden. Här finns gott om butiker, små mysiga kaféer och många härliga pittoreska restauranger. Vi bor på Hotel Quinta Splendida, som håller mycket hög klass och är en perfekt utgångspunkt för vandringar.

Bakgrund Madeira
För 25 miljoner år sedan började den vulkaniska aktivitet på Atlantens havsbotten som kom att skapa ön Madeira, men det har inte förekommit några utbrott de senaste 25 000 åren. Ön, som också kallas Atlantens Pärla, har tydliga drag av sitt vulkaniska ursprung, men präglas samtidigt av mycket rik vegetation och en omfattande flora. Ön ligger ca 90 mil utanför Marockos kust och hör till Portugal. Tack vare de höga bergen som delar ön så är nordsidan betydligt svalare med mer regn och sydsidan har mer sol och ett torrare klimat. Det är stor skillnad på nord- och sydkusten. Medeltemperaturen varierar under året mellan 19 – 23 grader, vilket gör Madeira till en perfekt plats för vandringar året om.

Boende

Hotel Quinta Splendida

Quinta Splendidas fulla namn inkluderar egentligen också ”Wellness & Botanical Garden” vilket säger en del om var hotellets fokus ligger. Hotellrummen är fördelade på lägre byggnader som är spridda runt i den grönskande vegetationen. Bland alla växter finns över 1000 olika arter som sträcker sig över ett område på 30 000 kvm. Här har också köket sin egen örtträdgård dit kockarna själva går för att fylla på förråden.

Den restaurerade huvudbyggnaden är från 1800-talet och full av historia och antikviteter. I kontrast står det moderna spat i trädgårdens bortre delar där berget fått titta fram i dagen och bli en del av den trendiga inredningen. Den uppvärmda utomhuspoolen ligger fritt med gott om möjligheter att lapa sol liksom att blicka ut mot den blå horisonten och det närliggande naturreservatet Ilhas Desertas. Närmsta by heter Caniço, vars centrum man når med en 5-minuters promenad. Här finns ett torg med några barer och kaféer och en vacker kyrka att beskåda.

En kväll äter vi av den rikliga buffén och fem kvällar är det bordsservering. På lediga dagen kan man äta i Funchal på egen hand – färdledaren tipsar.

Program

Vandringar på Madeira
Det finns en stor variation på vandringar på Madeira. En klassiker är vandringarna utmed öns levador, de urgamla vattenkanalerna som fortfarande är en viktig del av öns vattenförsörjning. Dessa vandringar har ofta väldigt lite höjdvariation, men ibland är de smala och har branta sluttningar utmed sidorna. Det finns även gott om vandringar där man upplever Madeiras övriga natur. I mitten av ön finns flera fantastiska vandringar på över 1 000 meters höjd. Att ta sig till öns högsta topp, Pico Ruivo på 1 862 meters höjd, är inte särskilt svårt. Landskapet är genomgående mycket dramatiskt med unika naturupplevelser.

Det finns en del vandringar som går utmed branta sluttningar, som ej lämpar sig för personer som lider av svindel. Men, som alltid erbjuder vi varje vandringsdag två alternativ, och de enklare alternativen går oftast inte på leder där svindelrisken är överhängande. Till och från vandringarna åker vi minibuss och det kan variera mellan 15 minuter till en timmas transfer, beroende på vilka turer vandringsledaren väljer.

Våra vandringsledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett exempel på en levadavandring.

Några smakprov på vandringar

Levada do Norte Vi åker österut längs kusten och endast de avlägsna Desertas-öarna bryter havshorisonten i söder. Vandringen följer en del av Levada do Norte som med sina källflöden på 1 000 meters höjd uppe vid Encumeadapasset i Madeiras i hjärta slutar i Funchals östra utkanter. Den väl anlagda vattenkanalen följer landskapets vindlingar mellan terrasser, trädgårdar och genom dungar av resliga tallar och eucalyptusträd högt ovan byarna Quinta Grande och Campanario.

Levada do Furao En klassisk vandring går utefter Levada do Furao mellan Poisopasset och Ribero Frio på östra Madeira. Leden med sin nyrestaurerade levada slingrar sig, ömsom bred ömsom smal, genom täta bestånd av laurisilva skog med olika lagerarter och madeiramahogny. Manshög pors och blåbärsris kantar levadan och här trivs kungsfågeln. Vid luckor i vegetationen kan man blicka ut över de frodigt gröna bergen ner mot nordkusten med byarna Faial och Porto da Cruz och den mäktiga “örnklippan”.

Ponta de São Lourenço En annan tur tar oss till Ponta de São Lourenço, landtungan allra längst österut. Här möter vi ett mer öppet landskap med en mer sparsmakad vegetation, men med möjlighet att få se den speciella isblomman och en och annan svävande tornfalk. Stigen går längs branta havsklippor på ena sidan och mer dramatiska geologiska formationer i gul-röd-brun-svarta färgtoner på andra sidan. Tillfälle till bad från klipporna finns.

Pico Ruvio Panoraman från öns högsta topp är spektakulärt, på en klar dag kan man se nästan hela ön och bort mot högplatån Paul da Serra. Dagens vandring följer en välskött stenlagt vandringsled, inte en levada, och när vi kommer högre upp upplever en något alpliknande miljö. Många dagar går man ovan molnen.

Levada Moinho och Levada Nova Idag kör vi till Ponta do Soldalen på sydvästra sidan av Madeira, ovanför byn Ponta do Sol. Vi går bland inbjudande jordbrukslandskap längs en av Madeiras äldsta levador. Vi börjar på hög höjd i byn Lombada och går in i dalen för att längst in klättra upp till Levada Nova och följa denna ut mot kusten igen. Det är en äventyrlig dag då vi går genom tunnlar och under vattenfall. Vackra vyer när landskapet öppnar upp sig mot sydkusten och terassodlingarna.

Lamaceiros Att en ö kan erbjuda så mycket variation i naturen är att beundra. Idag upplever en av Madeiras viktigaste  landskap, den sk laurisilvaskogen på nordsidan av ön. Vi vandrar längs en av levadorna som samlar upp vattnet som transporteras ner till sydkusten och huvudstaden Funchal. Dramatisk och orörd natur med tät lagerskog och endemisk taklök som växer på klippväggarna.

Paul da Serra Denna vandringen följer levador på högplatån Paul da Serra. Vi vandrar längs levada do Risco till ett vackert vattenfall och fortsätter därefter upp till högplatån. Skilda världar med laurisilvaskog och blåbärsträd längs den nedre levadan och platt och buskvegetaion med gulblommande ginstbuskar på högplatån. Och en och annan ko.

Flyg

  • DatumFlygUtresaHemresa
    2018
    lör 20/1 - lör 27/1Arlanda - Funchal11:05 - 15:3016:30 - 22:55
    2018
    lör 3/3- lör 10/3Arlanda - Funchal11:05 - 15:3016:30 - 22:55

(Uppdaterat 2017-06-21)

Flygtid: ca 5,5 tim, direktflyg

Flygbolag: Norwegian

Tiderna är lokala. Madeira är 1 timme efter svensk tid.

Flyg från Kastrup på förfrågan och mot tillägg. Transfer på egen bekostnad till/från hotellet om flygtider inte passar busstransfern för Stockholmsflyget.

Transfer i restid från Funchals flygplats till hotellet ca 15 minuter.

 

Resfakta

8 dagar
Pris: Från 16 250 kr

 

Ingår:

• Flyg Arlanda-Funchal t/r  (Kastrup på förfrågan)
• Transfer flygplats-hotell t/r
• Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
• Frukostbuffé
• Sex middagar exklusive måltidsdryck
• Fri tillgång uppvärmd pool
• Fem dagar guidade vandringar
• En vandringskarta per bokning
• Transport till och från vandringar
• Svensk färdledning
• En entrébiljett till spa-avdelning

Övrigt:

• Enkelrumstillägg 2 000 kr
• Tillägg Spa Suite Sea View 2 000 kronor/person OBS! Begränsat antal, bokas på förfrågan
• Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)

AvresaPrisKommentar
20 Januari 2018 16 250 kr Boka
3 Mars 2018 16 550 krFullbokad för närvarande, kontakta oss för väntelista!
24 November 2018 Snart bokningsbar

Sagt om resan

En fantastisk natur i olika klimatzoner och med flera endemiska växter. Boendet var jättebra i enplanshus omgivna av en stor trädgård, faktiskt en riktig botanisk trädgård, med utsikt över havet. Vendela, vår fantastiska och kunniga guide, tog oss också med på en botanisk tur i trädgården som avslutades med en provning av Madeira-viner.

Bengt Adilstam, Lidingö

Liknande resor

Amalfikusten

Havsnära vandring längs "Italiens vackraste kustremsa". Vandring och besök på Capri, Vesuvius och Pompeji.

Andalusien

Upplev Spaniens essens under en vandringsvecka bland södra Spaniens vita byar - med Ronda och Granada

Andorra

Inklämt ­mellan Spanien och Frankrike, ligger det lilla landet ­Andorra.

Andorra Singelresa

Detta lite okända land erbjuder fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap.

Baskien

Vandring i gröna Spanien där Pilgrimsleden "Camino de Santiago", möter berg och hav.

Camino de Santiago

Vandra den klassiska pilgrimsleden - med WI Resors hög standard på boende och mat

Cinque Terre

Dessa fem små pittoreska byar med den dramatiska kusten är en favorit bland vandrare från hela världen.

Cinque Terre Weekend

Vackra Ligurienkusten med sina "Fem små byar" inbjuder till fina vandringar.

Cornwall

Kustvandringar i ett dramatiskt landskap

Cortina D’Ampezzo

En vandringsresa till Cortina. Upplev vandringar i Alpernas mest spektakulära landskap.

Costa Brava

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vacker natur och en vild kust.

Costa Brava Singelresa

En vandringsresa i Spaniens nordöstra hörn, med vackra berg och en vild kust.

Costa Brava Weekend Singelresa

En långhelg med härliga och kulturrika vandringar nära Medelhavet.

Dolomiterna Val Gardena

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Dolomiterna Val Gardena Singelresa

Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natur­sköna vandrings-områdena i Alperna.

Elba

Fantastisk vandring med vackra vyer på denna kuperade ö utanför Toscanas kust.

Galtür

Vandra i Österrikes vackra Tyrolen med Svd accent. Vi bor längst upp i Paznaundalen, i charmiga byn Galtür.

Gardasjön – Lago di Garda

Bergskedjan Monte Baldo tronar upp sig över Gardasjön, Italiens största sjö.

Gran Canaria

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Gran Canaria Singelresa

Ett perfekt ställe för en vandringsresa med flertalet vandringsleder.

Ischgl

Vår klassiska ”må bra-resa” med vackra vandringar, det eleganta hotellet och den trivsamma alpbyn.

Ischgl singelresa

Området erbjuder allt från idyllisk lättvandring till krävande långturer.

Kaprun – Zell Am See

Glittrande sjöar, snövita glaciärer och blomstrande alpängar. Österrikes natur från sin vackraste sida.

Kitzbühel

En härlig vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kitzbühel Singelresa

En härlig singel vandringsresa i Österrikiska Kitzbühel. Boende på 4-stjärnigt hotell med spa.

Kreta

Solsäkra Kreta har varit en favorit för sol & bad turister i många år men är också en fantastisk plats för vandring.

Kroatien Dalmatien Singelresa

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien Weekend

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Dalmatien

Den Dalmatiska Rivieran erbjuder vackra kustnära vandringar vid Adriatiska havet och Biokovomassivet.

Kroatien, Istriens öar

Med eget skepp tar vi oss runt i Kroatiska skärgården och vandrar varje dag på olika öar.

La Gomera

Tack vare ett rikt nät av vandringsleder kommer vi nära den magnifika naturen.

Lech

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Lech Singelresa

Lech, "Europas vackraste by". Här får man fantastiska natur-upplevelser med typisk alpflora.

Madeira

Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar.

Madonna di Campiglio

På denna vandringsresa upplever vi Dolomiternas höga toppar & klassiska blommande alpängar i Adamello.

Madonna di Campiglio Singelresa

Singelresa till gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna

Mallorca

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Singelresa

Upplev Mallorcas stora utbud av varierad vandring i dramatisk och vacker natur.

Mallorca Weekend

En långhelg med härliga vandringar nära havet och i bergen. Förstklassigt boende i Sóller.

Marocko

Vi tar oss långt in i Imlildalen och kommer till berberbyn Imlil. 1 800 meter över havet ligger vårt boende.

Piemonte

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

Piemonte weekend

Vandringsresa i Italiens vackra vinlandskap med lättare vandringsturer.

San Remo Weekend

Upplev Blomsterrivieran och naturen med de små medeltida byarna runt San Remo.

Sicilien

Sicilien imponerar med härligt klimat, dramatisk historia och orörd natur, perfekt för vandring!

Tatrabergen

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Tatrabergen Singelresa

Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla.

Toscana Weekend

Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi.

Umbrien

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Singelresa

Singel vandringsresa till Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Umbrien Weekend

Vandring i Italiens gröna hjärta med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin.

Utah & Colorado

Utahs och Colorados natur och mäktiga canyons erbjuder vandringar man aldrig glömmer.

Val d’Isère

I franska alperna, nära gränsen till Italien, ligger den vackra och populära skidorten Val d’Isere.